Säiden lämmetessä herää kasvihuone nopeasti talvihorroksestaan. Saattaa olla, että huoneen sisällä vihertää jo siinä vaiheessa, kun jäätyneen ulko-oven saa vihdoin avattua.

Kasvihuoneen kevätkausi pyörähtää käyntiin suursiivouksella. Työn määrä ja laatu määräytyvät sen mukaan, millainen kasvihuone on kyseessä ja mihin kuntoon se syksyllä jäi. Siivottukin tomaattihuone raikastuu reippaasta tuuletuksesta.

Puhdasta ja kuohkeaa

Ensin kannetaan pois kaikki mädäntynyt ja kuollut. Lakaise käytävä ja katso, kaipaavatko lasit pesua tai muovi korjaamista. Uusissa, metallirunkoisissa kasvihuoneissa siivouksesta selviää yleensä helpolla. Vanhoista puurakenteista saattaa joutua rapsuttamaan sammalta ellei peräti innostu maalaamaan niitä uudestaan.

Seuraavaksi tarkastellaan kasvualustoja. Jos kasvatat tomaatit ja kurkut valmiissa kasvatussäkeissä, ne vaihdetaan uusiin. Vanhoissa säkeissä olevan turpeen voi levittää perennojen hyödyksi tai vihannesmaalle. Maapohjaisessa kasvihuoneessa voi samaa kasvualustaa käyttää useamman vuoden, jos kasvit edellisenä kesänä ovat viihtyneet hyvin, eikä maan rakenne ole köyhtynyt.

Kasvatuspenkit säilyvät kasvihuoneessakin viljavina, jos niiden pintaan keväällä sekoittaa ravinteikasta ja kuohkeaa turvetta tai kompostia. Kasvihuoneen kasveista kurkku on kasvualustansa suhteen tomaattia tarkempi. Varminta on noudattaa viljelykiertoa myös kasvihuoneessa, niin että kasveja viljellään vuorovuosin eri penkeissä.

Kerroskasvatus kunniaan

Pieneenkin kasvihuoneeseen on kaikesta huolimatta mahdollista sijoittaa runsaasti erilaisia kasveja. Lattiapinnan ohella hyödynnetään katto ja seinät. Seinustoja kiertävien hyllyjen ja kourujen asentaminen on helpointa tehdä keväällä huoneen ollessa tyhjillään. Katosta tai sivuseinistä ripustetuissa sadevesikouruissa saavat kevään taimet, salaatit ja maustekasvit runsaasti valoa ja lattialta vapautuu tilaa muille kasveille. Kun kourujen päät sulkee, ei kasteluvesi pääse heti karkaamaan.

(Lue lisää Oma Pihasta 1/2004)

Tilaa Oma Piha klikkaamalla tästä!

Jaa artikkeli