Omenoista ja syksyn herkkumarjoista on tänä vuonna lupa odottaa runsasta satoa, mutta runsaat sateet voivat pitkän hellejakson jälkeen pilata laadun, kerrotaan Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT).

Kasvukausi alkoi tänä vuonna viileänä, mutta juhannuksen jälkeen alkanut hellejakso on kirinyt kasvua kiinni. Jos sademäärät pysyvät kohtuullisina, saadaan omenasta, herukoista, vadelmasta ja pensasmustikasta tänä vuonna hyvä sato.

Hedelmien ja marjojen kukinta onnistui hyvin. Edellisen vuoden syksy oli edullinen tämän vuoden kukka-aiheiden muodostukselle, koska sato oli pieni ja syksy normaali. Omenat ja kaikki marjakasvit kukkivat tavallista runsaampana ja kukinta-ajan olosuhteet pölyttymiselle olivat hyvät tai vähintään tyydyttävät.

Sadon valmistumista seurataan lämpösumman avulla

MTT:ssä on vuosien ajan seurattu omenoiden ja marjojen sadon valmistumista lämpösumman avulla. Nyt ollaan lämpösummalaskurin mukaan jo keskivertovuodessa. Professori RISTO TAHVONEN MTT:n puutarhatuotannosta kuitenkin muistuttaa, että vaikka loppukesä jatkuu tavallista lämpimämpänä, ollaan hedelmien ja marjojen kypsymisaikataulussa vain hieman edellä normaalista. Elo-syyskuussa lämpösummaa kertyy hitaasti keskikesään verrattuna.

Omenoiden ja marjojen sadon valmistumista voidaan ennustaa lämpösumman avulla muutaman päivän tarkkuudella. Tahvosen mukaan ensimmäiset kesäomenat Pirja ja Huvitus valmistuvat Turun seudulta noin 13. elokuuta ja aikaiset syysomenat ovat myynnissä 5. syyskuuta lähtien, mikäli loppukesän lämpötilat ovat normaaleja.

Ensimmäiset talvilajikkeet kypsyvät Tahvosen arvion mukaan poimittaviksi syyskuun 20. päivän tienoilla, mutta näitä lajikkeita pitää vielä varastokypsyttää lajikkeesta riippuen kahdesta neljään viikkoa ennen markkinointia. Näin ollen herkulliset Tobiakset ja Lobot saapuvat kauppojen tiskeille 5.-15. lokakuuta. Mustaherukoiden arvioitu kypsymisaika on noin 10.8. ja makeita kotimaisia pensasmustikoita ilmestyy kauppoihin 5.8. alkaen. (Finfood)

Oman paikkakuntasi sadon valmistumisajan voit arvioida MTT PeltoTohtori -verkkopalvelun avulla osoitteessa http://peltotohtori.bootti.net/

Jaa artikkeli