Värikäs ja monimuotoinen joulutähtemme voi olla lähes minkä mallinen tahansa, mutta jokaiselle joulutähdelle löytyy silti oma kokoluokkansa. Kokoluokka kertoo paljon paitsi joulutähden koosta, myös siitä, miten pitkään joulutähteä on kasvateltu ennen sen lähtöä viljelmältä.

Puutarhurin joulu alkaa jo elokuun alussa, kun ensimmäiset joulutähdet saapuvat puutarhalle. Pikkuruiset pistokkaat juurrutetaan ruukkuihin ja ne alkavat nopeasti kasvaa pituutta. Tätä ennen puutarhuri on jo päättänyt, millaisia ja minkä kokoisia joulutähtiä jouluksi olisi tarkoitus kasvattaa. Monihaaraisiksi tarkoitettujen joulutähtien latva nimittäin nipistetään poikki hyvin aikaisessa vaiheessa. Latvonta innostaa joulutähteä kasvattamaan runsaasti sivuhaaroja ja siitä tulee vähitellen pensasmaisen tuuhea ja monilatvainen.

Komean kokoinen, monihaarainen joulutähti viipyy viljelmällä kauemmin kuin latvomaton yksilatvainen kumppaninsa. Suuressa yksilatvaisessakin joulutähdessä voi olla muutama pieni sivuverso, mutta tällainen ”poikasellinen” joulutähti on silti helppo erottaa monilatvaisesta.

Yksilatvaisessa on nimensä mukaan vain yksi suuri tähti eli värittyneiden ylälehtien muodostama ruusuke, ja sivuhaarojen tähdet ovat selvästi pienempiä. Monilatvaisessa joulutähdessä tähtiruusukkeet ovat keskenään suunnilleen samankokoisia, joten koko kasvi on usein yhtä näyttävän leveä kuin korkeakin.

Kokoja ministä XL:ään

Joulutähdet luokitellaan moni- tai yksilatvaisuuden lisäksi vielä korkeuden ja kasvin halkaisijan mukaan. Monilatvaisten joulutähtien pienin eli S-luokka on 15-20 senttiä sekä korkeudeltaan että halkaisijaltaan. XL-luokka on täsmälleen kaksi kertaa S-kokoa suurempi.

Yksilatvaisten joulutähtien kokohaarukka on monilatvaisia laajempi, sillä yksilatvaisiin kuuluvat niin lasten suosimat pikkuruiset minitähdet kuin ”poikaselliset” ekstraluokkalaisetkin. Yksilatvaisten joulutähtien tähden halkaisijaa ei ole määritelty, joten kasvit luokitellaan pelkästään korkeuden ja ruukun koon mukaan. XL-kokoinen yksilatvainen joulutähti on yhtä korkea kuin saman kokoluokan monilatvainenkin, mutta sivuhaarojen puuttumisen vuoksi se on selvästi kapeampi.

Eri koko – eri hinta

Joulutähti voidaan kasvattaa myös amppeliin, pylväsmäiseksi tai vaikkapa rungolliseksi, jolloin sen viljely vaatii paljon enemmän aikaa. Tällaiset erikoistuotteet on tietysti hinnoiteltu eri tavalla kuin yksi- tai monilatvaiset joulutähdet.

Myös perusjoulutähtien hintoja vertailtaessa kannattaa muistaa, että joulutähteä löytyy lähes kaiken kokoisena, ja yksilatvainen S-luokan tähti on vaatinut kasvaakseen paljon lyhyemmän ajan kuin monilatvainen tuhdimman kokoluokan joulutähti. Latvottua joulutähteä pitää kasvattaa kauemmin kuin latvomatonta, koska uusien sivuversojen kehittyminen kestää oman aikansa.

Jaa artikkeli