Viheralan ammattilaiset kokoontuivat keskiviikkona Helsinkiin. Viherympäristöliiton ja Puutarhanrakentajien järjestämän rakentajapäivän teemoina olivat kasvualustojen laatu sekä puuvartisten kasvien leikkaaminen. Ajankohtaisia aiheita saapui paikalle kuuntelemaan ennätysyleisö. Ammattilaisia puhuttivat etenkin kasvualustojen laatustandardit. Mikäli uusi laki astuu voimaan, tulee jokaisesta turvekuormasta löytyä tuoteseloste.

Rakentajapäiville ilmoittautuneiden lukumäärä yllätti järjestäjät. –Tulijoiden määrä yllätti meidät positiivisesti. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Paikalla on esimerkiksi viime vuoteen verrattuna yli kaksinkertainen yleisö. Liekö syynä sitten päivän ajankohtainen ohjelma tai talvinen sää, pohti Piharakentajat ry:n puheenjohtaja Kirsi Kujala.

Päivän ohjelmassa eniten keskustelua herättivät kasvualustojen uudet laatuvaatimukset. Mikäli uusi lannoitevalmistelaki astuu voimaan, on jokaisesta turvekuormasta jatkossa löydyttävä tuoteseloste. –Nykyisin kasvualustat ovat kehittyneet teolliseksi tuotteeksi. Tulevaisuudessa valmistajien on saatava tuotteilleen hyväksyntä ja valvottava tuotantoa sen kaikissa eri vaiheissa, tiivisti lain sisältöä Eero-Heikki Vasara Viherympäristöliitosta .

Jos multakuorma osoittautuu huonolaatuiseksi, sitä ei jatkossa tarvitse hyväksyä. Omalle pihallekin tilatun kuorman voi lähettää takaisin, jos sen sisältö ei vastaa tuoteselostetta. Lakiehdotus koskee niin kasvualustoja (”multia”), lannoitteita kuin komposteja. Omalla pihalla kotikompostin multaa voi toki jatkossakin käyttää rajoituksetta.

-Lakiehdotuksen tavoitteena on parantaa laatua ja yhdenmukaistaa määräyksiä. Kasvualustasta ei saa aiheutua vaaraa ihmisille, eläimille tai ympäristölle, Vasara toteaa. Etenkin pienvalmistajille uusi laki tietää muutoksia. Jo nyt valvonnan piirissä on vajaat 100 yrittäjää, mutta koko maassa erilaisia kasvualustoja tuottavia yrityksiä on lähemmäs 1000. Valvontajärjestelmän yksityiskohdista päättävät Kasvintuotannon Tarkastuskeskus sekä Maa- ja Metsätalousministeriö.

Uusi laki astuu voimaan aikaisintaan vuoden 2006 alussa. Se selkeyttäisi yhteistyötä työn tilaajien ja pihaurakoitsijoiden välillä, sillä nykyisin työselostuksissa on mullalle asetettu kirjavia ja vaikeasti märitettäviä laatuvaatimuksia.

Jaa artikkeli