Elokuun kasveiksi on valittu matala, pitkään kukkiva pallohortensia sekä loppukesästä runsaaseen kukkaan puhkeava syysleimu. Vanhat rakastetut leimulajikkeet pitävät pintansa pihojen suosikkeina vuosikymmenestä toiseen, vaikka uusia lajikkeita tulee kauppaan vuosittain. Yhtä lailla pidetty on pallohortensia, jonka pyöreät kukkapallot ja lehdet ovat tänä vuonna runsaiden sateiden ansiosta kasvaneet tavallista suuremmiksi ja näyttävämmiksi.

Pallohortensia viihtyy kevyessä varjossa

Pallohortensia (Hydrangea arborescens ’Grandiflora’) viihtyy parhaiten puolivarjoisessa ja kosteahkossa kasvupaikassa. Se menestyy hyvin Keski-Suomen korkeudella saakka. Oksien kärjet paleltuvat pakkastalvina helposti, mutta se ei haittaa pensaan kasvua eikä kukintaa.

Vajaan metrin korkeaksi kasvava pallohortensia istutetaan happamaan eli niukasti kalkittuun, vähintään puoli metriä syvään multaan. Suuret, lähes pyöreät ja pehmeäntuntuiset lehdet kehittyvät kauneimmiksi kevyessä varjossa. Noin 10-20 senttiä leveät kukintopallot puhkeavat uusien versojen latvoihin. Tuoksuttomiin kukkiin ei tule siitepölyä.

Pallohortensia sopii hyvin perennojen ja yksivuotisten kukkien joukkoon, sillä se ei leviä voimakkaasti juurivesoilla. Pallohortensian voi halutessaan leikata alas vaikka joka kevät.

Syysleimut kukkivat talveen saakka

Syysleimu (Phlox paniculata) kukkii runsaimmin elokuussa. Aikaisimmat syysleimut kukkivat jo heinäkuun puolivälissä, viimeiset jaksavat kukkia aina syys-lokakuun vaihteeseen tai koviin yöpakkasiin saakka.

Eri lajikkeiden kukkien värikirjo ulottuu valkoisesta lähes kaikkiin mahdollisiin punaisen ja violetin sävyihin. Kukat tuoksuvat kirpeän raikkaille. Matalimmat lajikkeet jäävät alle puolimetrisiksi, korkeimmat venyvät yli metrin.

Syysleimuja voi istuttaa kaikkialla Suomessa. Ne viihtyvät tasaisen kosteassa, ei kuitenkaan märässä mullassa. Härmä voi tehdä kuivina kesinä leimujen lehdistön harmahtavanvalkoiseksi. Härmä vaivaa nimenomaan paahteiselle paikalle, tiheään istutettuja taimia. Sopiva kasvupaikka ja terveet taimet ovat avain runsaasti kukkivaan leimukasvustoon. Myymälöistä on saatavana Laukaan tutkimus- ja valiotaimiasemalla tuotetuista viruksista ja bakteereista puhdistetuista emokasveista lisättyjä taimia.

Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartinen kasvi ja perennalaji tai -suku. Valinnalla halutaan nostaa esiin kestäviä ja ajankohtaisia kasveja sekä muistuttaa, että puita, pensaita ja perennoja voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Jaa artikkeli