Vaikka helteitä ei heinäkuussa tulisikaan, mansikkaa saadaan silti. Viileästä alkukesastä huolimatta pelloilla on kypsynyt normaalikesän veroinen mansikkasato. Poiminta päästiin aloittamaan muutamia viikkoja tavallista myöhemmin, mutta nyt on pääsatokausi käynnissä koko maassa. Myös itsepoiminta ja myynti suoraan tiloilta on täydessä vaihdissa.

Oikuttelevat kesäsäät pitkittävät mansikkakauden alkua toista vuotta peräkkäin. Mansikan kypsyminen on tänä vuonna samassa, hiukan myöhäisessä aikataulussa kuin viime vuonnakin.

– Herkkusuiden kärsivällinen odotus kuitenkin palkitaan, lupaa toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta. – Harson alla kasvatettua mansikkaa on ollut myynnissä jo useita viikkoja. Nyt markkinoille saadaan koko maassa avomalta poimittua marjaa.

Kokonaissato 14-15 miljoonaa kiloa

Satoa saadaan Hannu Salon arvion mukaan yhteensä noin 14-15 miljoona kiloa. Mansikka kärsi jonkin verran kukinnan aikaisista halloista, mutta sateinen alkukesä on vahvistanut kasvustojen juuristoja ja vauhdittanut raakilekasvua niin, että nyt uskalletaan jo odotella normaalia satoa.

– Vasta lähiviikkojen sää ratkaisee kuitenkin lopullisesti sen, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen, Salo muistuttaa.

Eniten viljelty mansikkalajikkeemme on yhä jatkuvasti suosiotaan kasvattanut kesäisen makea Polka. Polka on vallannut tilaa pitkään ykkössijaa hallussaan pitäneeltä voimakasaromiselta Jonsokilta. Kolmannes pelloillamme kasvavista mansikoista on Polkaa, viidennes Jonsokia. Myös talvenarka Honeoye on kasvattanut suosiotaan. Sitä alkaakin olla viljelyssä jo lähes yhtä paljon kuin Jonsokia.

Jaa artikkeli