Orvokki on ryhmäkasvisuosikeista parhaiten kylmää kestävä laji. Varsinkin lasitetulle parvekkeelle orvokit voi eteläisimmässä Suomessa istuttaa kukkimaan jo hyvissä ajoin ennen äitienpäivää. Viileä sää pitää orvokit napakan lyhyinä ja tasoittaa niiden kukintaa.

Aikaisin aloittavan parvekeharrastajan orvokit kukkivat tänä keväänä koreasti amppelissa, joko yksivärisen violetteina, keltaisina tai valkoisina tai vaikkapa kaikkien suosikkivärien sekoituksena. Amppeli sopii hyvin kevään epävakaiden luonnonoloihin, sillä jos sää sattuisi kääntymään talviseksi, amppeli on helppo napata sisälle suojaan. Pääsiäisen jäljiltä parvekkeella kukkivat narsissit saavat sen sijaan jäädä paikoilleen, vaikka yöksi luvattaisiinkin muutamaa pakkasastetta.

Parvekkeen orvokit eivät kevään tässä vaiheessa tarvitse paljoakaan lannoitteita. Säiden lämmettyä toukokuussa niitä voi alkaa lannoittaa aivan kuten muitakin kesäkukkia. Kuihtuneet kukat on syytä nipsaista säännöllisin välein pois, jotta ne eivät pääse kehittämään siemeniä.

Taustatietoa orvokista

Tarhaorvokin historia alkoi Elisabeth I:n aikana, siis 1500-luvun myöhemmällä puoliskolla. Englannin nummilla kasvoi suurikokoisia keto-orvokkeja, joita yritettiin jalostaa. Englantilaiset työläiset kehittivät orvokista eri muunnoksia, kunnes 1800-luvun puolivälissä Ranskassa jalostettiin nykyisin tunnetun tarhaorvokin alkumuodot.

Orvokki on luonnossa kaksivuotinen. Se kasvaa 10-20 cm korkeaksi, ja siitä on jalostettu useita loisteliaita värejä. Orvokit ovat kevään ensimmäisiä kesäkukkia, ja ne voi istuttaa ulos jo toukokuussa, koska ne kestävät hyvin jopa alle viiden asteen halloja.

Orvokki menestyy sekä aurinkoisilla että varjoisilla kasvupaikoilla, helteessä kukintaan tulee kuitenkin usein tauko ja kasvi ränsistyy helposti. Se vaatii runsasta kastelua ja lannoitusta. Jatkuvaa märkyyttä on kuitenkin vältettävä, koska se tuhoaa helposti kasvin juuristoa. Pitkäksi venähtänyt kasvusto voidaan uudistaa leikkaamalla se lyhyeksi. Kuihtuneet kukat poistetaan siementen muodostumisen ehkäisemiseksi.

Markkinoilla on myös pienikukkaisia lajikkeita, joiden jalostuksessa on käytetty monivuotista pienikukkaisempaa sarviorvokkia. Ne kukkivat runsaasti pienin kukin. Orvokki viihtyy parvekelaatikoissa ja maahan istutettuna. Orvokit ovat parhaimmillaan laajoissa ryhmäistutuksissa.

Miedosti kirpeitä orvokinkukkia voi käyttää vaikkapa kakun tai jälkiruokien koristeluun. Vanhan ajan englantilaisissa maalaiskartanoissa terälehtiä jopa sokerihuurrutettiin ja tarjoiltiin teekutsujen syötävinä viehättävinä koristeina.

Jaa artikkeli