Kuluttaja saa helposti virheellisen kuvan terveellisyydestä, kun kyseessäon vähärasvainen tuote. – Croissantin vähärasvaisuus ei tee siitäruisleivän veroista, huomauttaa ravitsemustieteen dosentti URSULA SCHWAB.
– Tärkeää on valita oikein arkeen ja harvinaisempiin juhlahetkiin kuuluvatruuat. Vaikka joulutortut ja vappumunkit ovat osa terveellistäkokonaisuutta, ei niitä tule nauttia päivittäin. Tulee muistaa, ettävähärasvainen meetvursti on edelleen rasvaisempaa kuin keittokinkku.

Kuluttajien on yhä vaikeampi ymmärtää, mitkä tuotteet kuuluvatjokapäiväiseen ruokavalioon. Rasvattomat ja vähärasvaiset tuotteet ovattarpeen, mikäli niitä nautitaan päivittäin. Kun kyseessä on harvoinnautittava herkku, ei sen rasvakoostumusta ole tarpeen muuttaa.

Ravitsemusasiantuntijat peräänkuuluttavat elintarviketeollisuuden vastuutakansanterveydestä. Teollisuuden tulisi pohtia, millaisiaruokailutottumuksia tuotteilla halutaan tukea.
– Ateriat ovat muuttumassavälipaloiksi. Jatkuva syöminen, ”laiduntaminen”, ei sovi ihmiselle,huolestuu Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija LIISA VALSTA. Lihomisentodennäköisyys kasvaa, kun säännölliset ateriat vaihtuvat jatkuvaannaposteluun.

Myös valmisruokien kulutus lisääntyy, mutta niistä on vaikea löytääesimerkiksi rasvan suhteen hyviä vaihtoehtoja. Monin tavoin terveydelleedullista kalaa kannattaisi suosia raaka-aineena. Tällä hetkellävalmisruokien kalavaihtoehdot tuntuvat olevan vähissä.

Paljon hyviä tuotteita

Elintarviketeollisuus on jo tarttunut ”rasvaongelmaan”.
– Maito-, juusto-ja lihatuotteissa on runsaasti vähärasvaisia vaihtoehtoja, kiittää Valsta.- Myös ravintorasvoista löytyy hyviä tuotteita.

Tuotekehitys ei ole aivan ongelmatonta. Monet elintarvikkeen ominaisuudetmuuttuvat, kun rasvasisältöön kajotaan. Vähärasvaiset tuotteet maistuvaterilaiselta, sillä aromiaineet haihtuvat nopeammin. Myös ulkonäkö,suutuntuma ja rakenne poikkeavat. Rasvan koostumus vaikuttaa myössulamispisteeseen. Toisaalta kuluttaja saattaa tottua muunneltuuntuotteeseen niin, että perinteinen vaihtoehto ei enää tunnu oikealta.

Monien tuotteiden rasvan laatua halutaan muuntaa terveydelle edullisempaansuuntaan. RavintoRaisio on löytänyt uusia mahdollisuuksia yhteistyöstäCamelina Oy:n kanssa.
– Ruistankioöljyllä saadaan kasvirasvalevitteisiinenemmän omega-3 rasvahappoja. Tuotteita on lanseerattu Suomessa jaRuotsissa, kertoo tuotepäällikkö HANNA KORHONEN.
– Haasteena on saadakuluttajat ymmärtämään tuotteen terveydelle edulliset ominaisuudet. Monetovat kuulleet omega-3 rasvahapoista, mutta niiden vaikutukset ovat vieläkuluttajalle tuntemattomia. Kuluttajan kouluttaminen on kuitenkinyksittäiselle yritykselle suuri haaste.K

Jaa artikkeli