Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingissä avautuu perjantaina 15.marraskuuta teemanäyttely perunasta. Näyttely esittelee perunan vaiheitaSuomessa historiasta nykypäivään. Esillä on muun muassa 1930-1950-luvuilla ravintolakeittiöissä käytettyä perunaesineistöä.

Perunan matka Etelä-Amerikasta Suomeen on ollut pitkä. Peruna kehittyiviljelykasviksi Andien rinteillä Titicaca-järven ympäristössä useitatuhansia vuosia sitten. Suomeen peruna tuli 1700-luvulla. Kasvi nimettiinmeillä päärynän mukaan. Maapäärynät olivat perunoita ja puupäärynätpäärynäpuun hedelmiä.

Suomen ensimmäiset perunat kasvoivat Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa1730-luvulla. Aluksi perunoita istutettiin vain muutama rivi tuvan ikkunanalle. 1800-luvun puolivälin jälkeen peltoviljely oli laajentunut niin,että syksyn perunasato riitti koko vuodeksi.

Perunasose oli pyhäruokaa

Peruna otti ruokapöydässä leivän paikan ja syrjäytti vanhat juurekset,nauriin ja lantun, sekä kaalin. Kuorineen keitetyt perunat olivatarkiruokaa, perunasose pyhäruokaa. Keitetyt ja paistetut perunat,perunasose ja ranskanperunat olivat vuosikymmenien ajan ravintoloidenperunaruokia. Lounasruokien vanhanajan klassikoita olivat voipaperissapaistettu silli ja vähän suolattu häränrinta perunasoseen kera.

Hotelli- ja ravintolamuseon näyttely on avoinna tiistaina, torstaina japerjantaina kello 9 – 15 ja keskiviikkona kello 9 – 18. Perunanäyttelyjatkuu 30.3.2003 saakka.

Jaa artikkeli