Biolan on edelläkävijä luomuviljelyyn soveltuvissa kasvihuoneiden kasvualustoissa. Johtoasema edellyttää kuitenkin jatkuvaa testausta ja tutkimustoimintaa.
– Meillä on ollut koekasvihuone käytössä vuoden, ja se on kehitetty käytännön tarpeista, kertoo Riikka Kerttula Biolanilta.
– Kasvualustakokeita on runsaasti. Nyt on meneillään on lannoitekoe ´Espero`-tomaatilla ja kesäkukkamultakoe. Lisäksi Biolan teettää tilaustutkimusta MTT:llä.
– Tomaattia ennen testattiin luomukurkun kasvualustaa, josta nyt haetaan patenttia. Alusta sopii myös tavalliseen viljelyyn, kertoo Kerttula.
– Koekasvatusten tuloksista luomuviljelijät saavat tietoa, kun ostavat alustat ja lannoitteet. Muutoinkin tullaan tiedotusta koetuloksista lisäämään, lupaa Riikka Kerttula.

Ammattilaiset voi myös itse vaikuttaa koetoimintaan.
– Viime syksynä eräs luomumansikan viljelijä teetti tutkimuksen mansikan luomutaimista. Talven ajan oli kasvamassa mansikkaa ja nyt viljelijä itse tuottaa luomutaimia, ainoana Suomessa.
– Koekasvatuksella kokeillaan Biolanin tuotteita ennen niiden ottamista tuotantoon.
– Kaikki raaka-aineet testataan muun muassa tutkimalla kasvuhäiriöitä. Seurantakokeissa nähdään, onko maaperässä tauteja -kuten pythium-sientä . Komposteista otetaan välinäytteitä, joista käy ilmi, onko kaikki kunnossa sekä kompostin kypsyysaste.
– Koko kasvatuksen ajan seurataan koekasvien kasvua, ja mitataan esim. alustan kosteutta, ravinteita ja lämpötilaa.
– Kokeessa tomaatit on jaettu ruutuihin, joita kastellaan eri tavalla ja eri määrin. Altaaseen valuneesta vedestä mitataan omat tuloksensa ravinteille ja erityisesti fosforeille.
– Koekasvatuksella ei lopullisiin tuloksiin varmaan koskaan päästä, sillä aina on uutta kehitettävää. Luomutuotteista tomaatilla on eniten uutta kokeiltavaa.
Biolan on kehittänyt uuden tuotteen, luomukasvatusalustan, joka on vähän tavallista kalliimpi. Ennen viljelijä teki seokset valmiiksi ja latoi alustat.

– Valmiilla alustalla säästyy aikaa ja vaivaakin, sillä alustassa on kaikki valmiina. Kehitteillä on uusi nestemäinen lannoite, josta kerrotaan sitten enemmän kun tuote on tulossa markkinoille, toteaa Kerttula.

Vuonna 1974 perustettu Biolan toimii Eurassa, tehtaita on useilla paikkakunnilla ja koekasvihuone on Eurajoella.

Jaa artikkeli