Vadelman poiminta on päässyt jo monin paikoin vauhtiin ja loppuviikostamarjoja pitäisi olla jo kunnolla markkinoilla. Vadelma on monien muidenmarjojen tapaan tänä vuonna viikkoa normaalia aikaisemmassa.

Vadelman kokonaissadosta odotetaan hyvää, noin 700 000 kiloa. Kukinta-aikajäi tavallista lyhyemmäksi, mikä saattaa enteillä lyhyttä satokautta,varsinkin jos heinäkuu jatkuu helteisenä.

Ottawa ja Muskoka syödyimmät

Vadelman viljelyala on kaksinkertaistunut viime vuosikymmenen aikana.Tällä hetkellä sitä viljellään ammattimaisesti noin 740 tilalla, yhteensä400 hehtaarin alueella. Tärkeitä viljelyalueita ovat Savo jaPohjois-Karjala. Sato menee pääosin tuorekulutukseen yksityisillekotitalouksille.

Vadelman päälajikkeet meillä ovat Ottawa ja Muskoka, joiden osuus onyhteensä noin 85 prosenttia koko tuotannosta. Aivan viime vuosien aikanaon viljelyyn otettu myös uusia Suomessa jalostettuja lajikkeita, muunmuassa Maurin makeaa ja Jatsia. Uusilta lajikkeilta odotetaan ennenkaikkea entistä parempaa talvenkestävyyttä sekä hyvää makua ja ulkonäköä.

Jaa artikkeli