Kemira Agro on myynyt Champ-herkkusienistä tunnetun Mykora Oy:n uudelleyritykselle, jonka omistajina ovat kasvihuoneyrittäjä TIMO RAPILA ja hänenkasvihuoneviljelyyn erikoistuneet yhtiönsä, mm. Honkatarhat Oy. Mykorakasvattaa valkoisia herkkusieniä ja tuottaa herkkusienien kasvualustoja.Yritys työllistää yli 60 henkilöä ja sen liikevaihto oli viime vuonna noinseitsemän miljoonaa euroa.

Mykora on perustettu Kiukaisiin vuonna 1988. Yritys kasvattaa ja markkinoituoreita kotimaisia herkkusieniä runsaat miljoona kiloa vuodessa. Lisäksiyhtiöllä on yhteistyötä sopimusviljelijöiden kanssa, joiden tuottamatherkkusienet, siitakkeet ja osterivinokkaat se markkinoi edelleen kaupanketjuille. Tuotteet myydään kuluttajille Champ-tuotemerkillä. Tuotannostasuurin osa menee kotimaahan. Osa tuotannosta menee vientiin muun muassaRuotsiin, Benelux-maihin ja Saksaan sekä Venäjälle.

Kemira Agro keskittyy strategiansa mukaan kehittämään ja markkinoimaankokonaisratkaisuja kasvinviljelyyn ja kotieläintalouteen.

Honkatarhat erikoistunut vihanneksiin ja yrtteihin

Honkajoella toimiva Honkatarhat Oy on Timo Rapilan omistama kasvihuonealanperheyritys, joka on erikoistunut ruukkuvihannesten ja mausteyrttientuotantoon. Toimitusjohtaja Timo Rapilan mukaan Mykoran tuotteet sopivathyvin nykyiseen tuoteperheeseen. Yritys pystyy jatkossa palvelemaanasiakkaitaan entistä laajemmalla tuotevalikoimalla.

Rapilan perhe perusti Honkatarhat Oy :n vuonna 1986 Honkajoelle. Alussasiellä viljeltiin vain kurkkua, mutta vuodesta 1988 alkaen keskityttiinruukku- ja maustevihannesten tuotantoon. Vuonna 1994 perheyritys ostiTurun läheltä Kyröntarhat Oy:n. Yhdessä Honkatarhat Oy ja Kyröntarhat Oytuottavat vajaan kolmanneksen maamme ruukkuvihanneksista. Tuotteetmarkkinoidaan Vihreä Keiju -tuotenimellä.

Kyröntarhojen lisäksi Honkatarhat Oy omistaa puolet Hevi-Kolmio Oy:n niinsanotusta valokurkkuviljelmäyrityksestä Honkajoella. Yhtiö omistaa myöspuolet Tartossa sijaitsevasta AS Grüne Fee Eestistä, jossa myös viljelläänkurkkua ympärivuotisesti. AS Grüne Fee Eesti tuottaa nykyisin myössalaatteja ja yrttejä ruukuissa, lähinnä Baltian markkinoille. Rapilanperheyritysten palveluksessa on 100 henkilöä.

Jaa artikkeli