Tarpeettomiksi käyneet moottorisahat, ruohonleikkurit, jyrsimet jamoottorikelkat kannattaa kerätä nurkista ja kierrättää nepienkonemekaanikkojen ammattitaidoksi. Sovinto ry ja K-maatalouskaupatjärjestävät 3.-15.6 kampanjan, jossa kerätään käytöstä poistettujapolttomoottorikoneita. Ympäristöministeriö tukee hanketta.

Sovinto ry pyörittää Helsingin Roihupellossa sijaitsevaa Vaihtoehtoistaammatti- ja oppisopimuskoulua, jossa opiskelijoita koulutetaankäytännönläheisiin käsityöammatteihin pienkone- ja autonasentajiksi,peltisepiksi, kokeiksi ja kuvaajiksi.

-Keräyksellä pyritään saamaan jopa 10.000 vanhaa konetta talteen.Opiskelijat purkavat koneet, huoltavat ja korjaavat käyttökelpoiset osatvaraosapankkiin, kertoo Sovinto ry:n toiminnanjohtaja HANNU AHTI.Ympäristö säästyy, kun koneita, jäähdytinnesteitä ja öljyjä ei jätetäleviämään luontoon.

Ahdin mukaan kierrätyksestä ei tehdä bisnestä, vaan se hyödynnetäänpienkonemekaanikkojen koulutukseksi. Käyttökelpoiset koneet kuljetetaanAfrikkaan mm. Benin tasavaltaan, jossa niitä voidaan hyödyntäämaanmuokkauksessa ja vesipumppuina.

Yli sata keräyspistettä

Käytännön keräystyöstä huolehtii K-maatalousketjun yli satamaatalouskappaa eri puolilla Suomea. Kauppiaat järjestävät keräyspisteetmyyymälöidensä yhteyteen. -Samalla kun asiakas tuo vanhat koneet,tarjoutuu tilaisuus katsoa uutta, myöntää markkinointipäällikkö ASKONOKELAINEN K-maataloudesta. Vanhoista koneista ei hyvitetä asiakkaalle.

Vuosikymmenien saatossa vanhaa konekantaa on kertynyt paljon. Pienkoneitapidetään nykyisin hyvinkin kertakäyttöisinä, eikä niitä välttämättähuolleta kuntoon, kun ongelmia ilmenee. Asko Nokelaisen mukaan uusiapienkoneita ostetaan kiihtyvällä tahdilla. Esimerkiksi uusiamoottorisahoja myydään vuosittain noin 76 000 kappaletta japerämoottoreitakin yli 11 000.

Jaa artikkeli