Maisema-arkkitehti Saila Routio on kirjoittanut tänä vuonna mainion juttusarjan väreistä Oma PIHA -lehteen. Sarjan viimeinen osa on vielä viikon myynnissä olevassa Oma PIHA -lehden numerossa 4/2015. Sarja jatkuu vielä elokuun numerossa (5/2015), jolloin väreinä ovat sininen ja vihreä.

Sailan mielestä kotipihaan kuuluvat niin kasvit kuin rakennuksetkin.

– Niitä ei pidä ajatella erillisinä, vaan yhdessä ne muodostavat pihan kokonaisuuden.

Kultapallo (Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet) on perinneperenna ja kuuluu ilman uuma keltaisenkin perinnetalon puutarhaan.

Kultapallo (Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet) on perinneperenna ja kuuluu ilman uuma keltaisenkin perinnetalon puutarhaan.

Kirjoitussarjassa Saila on pohtinut, minkälaiset istutukset sopivat parhaiten rakennusten väreihin.

Sarja alkoi tammikuussa (Oma PIHA nro 1/2015) ruskealla värillä.  Ruskeaa taustaa vasten on paljon hyviä vaihtoehtoja. Valkoiset ja vaaleat sävyt erottuvat hyvin, toisaalta siniset hohtavat viileinä lämpimänsävyistä taustaa vasten.

Maaliskuun numerossa (Oma PIHA nro 2/2015) värinä oli punainen. Punaiset talot kuuluvat pohjolaan kuin hohtavan valkoiset talot Kreikkaan. Voimakkaan värinen rakennus asettaa kuitenkin haasteita kasvien valintaan.

Huhti-toukokuun vaihteen numerossa (Oma PIHA nro 3/2015) tarkasteltiin keltaista väriä. Se on lämmin ja kutsuva. Keltainen hehkuu lämpöä etenkin aamu- ja iltavalossa ja tuo talveen kaivattua auringon hohdetta. Moni kokee keltaiset rakennukset kuitenkin haastaviksi istutusten kannalta. Saila antaa parhaat neuvot kasvien valintaan.

Juhannusnumerossa  (Oma PIHA nro 4/2015) väreinä olivat musta, harmaa ja valkoinen. Neutraalin värinen talo antaa väripuutarhan luomiselle rajattomat mahdollisuudet. Kohtalokas tumma-vaalea-sekoitus, räiskyvän oranssi, tuoreenvihreä, sähkönsininen, pastellivärit… kaikki näyttää hyvältä.

Väriharmonioiden ja vastavärien tunteminen auttaa istutusten suunnttelussa. (Saila Routio)

Väriharmonioiden ja vastavärien tunteminen auttaa istutusten suunnttelussa. (Saila Routio)

Voit ostaa Oma PIHA -lehden numeron 4 Lehtipisteistä vielä 13.8. saakka, jolloin se vaihtuu uuteen Oma PIHA -lehteen numero 5/2015.

Kestotilaajat voivat lukea ilmaiseksi kaikki lehdet digitaalisesta arkistosta.

Muut voivat ostaa näköislehden, tässä linkki numeroon 4/2015 (hinta 5 €).

Jaa artikkeli