Kosmoskukka

Ei kestä enää kuin pari kuukautta, kun kauppapuutarhat, jotka ovat talvikuukausien ajan suljettuina, avaavat ovensa ja toivottavat innokkaat puutarhaihmiset tervetulleiksi kasvirunsautta notkuvien ”hyllyjen” äärelle. Oheisten kuvien yksivuotisina kukkivat kasvit ovat viime vuoden toukokuulta Inkoossa sijaitsevasta kauppapuutarha Hagalandetista.

Jopa metrin korkuiseksi kasvava kosmoskukka eli punakosmos (Cosmos bipinnatus) on kotoisin Meksikosta. Se on perinteinen kukkaryhmien taustakasvi, joka käy hyvin myös leikkokukaksi. Keväällä kosmoskukka on hallanarka, mutta syksyllä se kestää muutaman pakkasasteenkin.

Keltainen marketta (Argyranthemum frutescens) viihtyy valoisissa paikoissa niin ruukussa kuin kukkapenkissä ja monissa muissakin kohteissa. Kasvin säännöllinen kastelu ja lannoitus pitävät kukinnan jatkuvana. Kukinta jatkuu pitkälle syksyyn, kunhan kuihtuneet kukat nypitään pois.

Pitsikaulus (Brachycome multifida) oli Hagalandetissa myynnissä sinikaulus-nimisenä. Se on erittäin säänkestävä kasvi, joka kukkii myöhäiseen syksyyn saakka. Noin 30 senttiseksi kasvavan, auringossa ja puolivarjossa viihtyvän kasvin kuihtuneita kukkia ei tarvitse poistaa. Tämä runsaskukkainen reunus- ja amppelikasvi on kotoisin Australiasta.

Sinitähtösen (Ageratum houstonianum) pienissä, palleromaisissa kukkamykeröissä on vain torvimaisia kehräkukkia. Peruslajilla kukat ovat siniset, mutta lajikkeissa on myös vaaleanpuna- ja valkokukkaisia. Kasvi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla. Sinitähtönen kukkii koko kesän, mutta vaatii säännöllisen kastelun ja lannoituksen.

Keijunmekko (Rhodochiton atrosanguneum) on sangen viehättävä köynnöskasvi, joka aurinkoisella kasvupaikalla säännöllisesti kasteltuna kukkii pakkasiin saakka. Keijunmekon voi istuttaa esim. amppeliin, tai ruukkuun erilaisia tukia pitkin kiipeämään.

Jaa artikkeli