Puutarhaneuvos Aarno Kasvi jakaa uusimmassa Oma PIHA (nro 5/2015) neuvoja, kuinka kesän sato säilytetään.

Puutarhaneuvos Aarno Kasvin neuvot ovat Oma PIHA -lehdessä.

Puutarhaneuvos Aarno Kasvin neuvot ovat Oma PIHA -lehdessä.

– Nykyään useimmista asuintaloista puuttuu sopivan viileä varastotila, maakellarista puhumattakaan. Niinpä viljelijän on etsittävä muita tapoja kesän sadon säilyttämiseen käyttökelpoisena seuraavaan satokauteen.
Kaupunkeihin muuton myötä palstaviljely on yleistynyt taajama-asukkaiden keskuudessa, ja monet kaupungit ovatkin varanneet viljelypalstoja vuokrattavaksi. Kerrostaloissa on monasti koneellisesti viilennetty kylmätila. Se ei ole kuitenkaan maakellarin veroinen, koska ilman viileyden ja kosteuden tasapainoa ei saada vastaamaan maakellarin olosuhteita.

Perinteinen, maaseudulla yleinen maakellari on paras säilytyspaikka juureksille, purjolle, juurisellerille ja maa-artisokalle. Myös kovat talviomenat ja päärynät jälkikypsyvät jouluun mennessä tai tammikuussa kylmässä kellarissa, jos sellainen on käytettävissä. Nykyisin maakellariin on helppo sijoittaa termostaatilla varustettu lämmitin niin, että pakkanen ei pääse sisään kovinakaan talvina.

Pakastin on varmin ja helppohoitoisin pienen kotisadon säilyttäjä, toteaa Aarno Kasvi. Artikkelissa hän jakaa kokemuksiaan, kuinka marjoja ja vihanneksia pakastetaan. Hän neuvoo myös hapankaalin valmistuksen kotona.

Oma PIHA nro 5 on Lehtipisteissä. Voit lukea lehden myös digitaalisena näköispainoksena tästä. (hinta 5 €/lehti, kestotilaajille ilmainen lukuoikeus)

Juurekset säilyvät kellarissa parhaiten, kun ne on "istutettu" kostaan turvehiekkaseokseen

Juurekset säilyvät kellarissa parhaiten, kun ne on ”istutettu” kostaan turvehiekkaseokseen

Jaa artikkeli