Rabarber är lättodlad, god och nyttig. De första spröda stjälkarna eller rättare sagt bladskaften kan skördas tidigt i maj för en första rabarberpaj. I juni har den nått slutlig storlek och börjar blomma. Bryt av blomstjälkarna så hålls rabarbern fräsch lite längre. Nu kan man skörda en större mängd för infrysning, saft- eller marmeladtillverkning. Om största delen av rabarbern skördas på en gång under försommaren får man en ny omgång rabarber senare i sommar.

Rabarber är gott och nyttigt. Det här kan bli kräm eller saft.

Skär av bladen och den nedersta delen av bladskaftet redan vid plantan så blir det mindre att bära. Bladen kan sedan läggas runt plantan som marktäckning så hålls ogräs borta och näringen från de vissnande bladen tas till vara på plats. Cirkulär tillvaratagning av näring på gräsrotsnivå.

Rabarberblad fungerar bra som marktäckningsmaterial.

Rabarber serveras oftast som kräm, soppa eller paj men är även god som saft. Rabarbersaft kan tillredas genom att snabbt koka dem och sedan sila bort rabarbern, i saftmaja eller så kan de lämnas in för kallpressning på musteri. Rabarbermarmelad är också gott på smörgåsen eller till ostbrickan.

Kallpressad och pastöriserad rabarbersaft från musteri packade i påsar med praktisk kran är ett bra alternativ om man bor nära till musteri som tillverkar kallpressad saft.  Påsen kan placeras i pappförpackning på samma sätt som påsvin.  ”Påsarabarbersaft” håller i rumstemperatur i minst ett år.

Pastöriserad, sockrad koncentrerad rabarbersaft i hållbar förpackning.

Jaa artikkeli