Yrtit ja hyvä viini kuuluvat yhteen, joten on hauska idea perustaa yrttimaa viinitynnyriin. Tuoreet yrtit keittiön oven lähellä ovat ylellisyyttä ruoanlaittajalle ja myös ihanaa  silmänruokaa. Yrttien lisäksi tynnyriin voi istuttaa ja kylvää syötäviä kukkia, esimerkiksi orvokkeja ja kehäkukkia.

Kokonainen yrttitarha keittiönoven lähellä.

 

Yrttien taimet voidaan istuttaa ulos, kun pakkasyöt ovat ohi, yleensä kesäkuun alkupuolella. Toisaalta näin pieni viljelmä voidaan helposti suojatakin, jos lämpömittarin lukema putoaa uhkaavasti alaspäin illalla. Suojaksi laitetaan harso tai tavallinen viltti.

Suurin osa yrteistä on kotoisin Välimeren seudulta, jossa kasvuolot ovat suhteellisen karut. Kaikki maustekasvit rakastavat lämpöä ja valoa, mutta eteläseinustan kuuma paahde voi olla liikaa, jos kastelija joskus unohtaa tehtävänsä. Käyttämällä kastelukiteitä sisältävää kesäkukkamultaa voi kasteluväli olla hieman pidempi.
Suurin osa yrteistä on tai on ollut myös lääkekasvi. Monia yrttejä käytetään edelleen teesekoituksissa hyvän maun takia, mutta myös parantavien ja rauhoittavien ominaisuuksien tähden.

Varsinaisen kasvualustan alle laitetaan salaojituskerros lecasoralla. Soran tilalle tai sekaan voi laitaa biohiiltä. Uuden viinitynnyrin sisäpinnalla on kiteytynyttä viiniä.

Kesäkukkamulta ja yrttimulta sopivat yrteille. Viinitynnyriin mahtuu monenlaisia yrttejä. Sijoita korkeat lajit takasivulle ja keskelle ja matalat lajit etureunalle.

Mullan päälle voi lopuksi laittaa lecasoraa tai koristesoraa. Sorakerros pitää mullan kosteana, on kaunis ja pitää yrtit puhtaana mullasta.

 

Mistä viinitynnyri

Uusia ja kierrätettyjä viinitynnyreitä voi ostaa muutamasta paikasta, esimerkiksi Rauman kiulu- ja tynnyritehtaasta sekä Siisti Piha Oy:stä. Kuvan tynnyri on neljännes 225-litraisesta tynnyristä. Siihen mahtuu kokonainen yrttitarha. Kierrätetyn tynnyrin sisäpinnalla on vielä jäljellä punaista väriä ja jopa kiteytynyttä viiniä, kun tynnyri saapuu kotiin.

Viinitynnyriä voi käyttää myös kasteluvesiastiana, joko kokonaisena tai tynnyrinpuolikkaana. Jos tynnyri kuivuu, se on täytettävä muutaman kerran ja annettava turvota, minkä jälkeen vuoto loppuu.

 

 

1. Rakuuna  

(Artemisia dracunculus) 

Toiselta nimeltään maustemaruna. Rakuunan
historia poikkeaa muista maustekasveista, sillä
se on kotoisin Länsi-Aasiasta. Sieltä se tuli
Eurooppaan jo yli 500 vuotta sitten ja on tärkeä
mauste varsinkin ranskalaisessa keittiössä.

2. Meirami 

(Origanum majorana) 

Oreganon yksivuotinen lähisukulainen.
Käytetään oreganon tapaan jauheliharuoissa.

3. Chili 

(Capsicum annuum Chili-Ryhmä) 

Tuo tulisuutta ruokaan.

4. Sitruuna-ajuruoho,
 sitruunatimjami 

(Thymus × citriodorus) 

Monikäyttöinen, hyvin tunnettu yrtti.
Monivuotinen, mutta talvehtiminen on hieman epävarmaa.

5. Viinisuolaheinä 

(Rumex sanguineus) 

Melko uusi tuttavuus salaattivalikoimassa. Käyte-
tään salaattiaineksena sekä ruoan koristelussa.

6. Persilja 

(Petroselinum crispum) 

Tuttu, monikäyttöinen ja erittäin terveellinen yrtti. Sopii yrttitynnyrin reunalle ja myös kesäkukka-
istutusten reunakasviksi.

7. Sitruunamelissa 

(Melissa officinalis) 

Maistuu nimensä mukaisesti sitruunalta. Käytetään usein jälkiruokien koristeena, sopii myös teekasviksi. Sitruunamelissa talvehtii usein, mutta vanhojen kasvien lehdet ovat pienempiä kuin nuorten taimien.

8. Salvia, ryytisalvia 

(Salvia officinalis)

Vanha lääkekasvi ja kotoisin Välimeren rannikolta. Harmaalehtistä salviaa käytetään myös koristekasvina. Se on timjamin kanssa hernekeiton mauste.

9. Maustekirveli 

(Anthriscus cerefolium) 

Nopeakasvuinen yksivuotinen maustekasvi, jota käytetään tuoreena.

10. Lehti- eli varsiselleri 

(Apium graveolens) 

Aromikas vihannes, jonka kaikki osat käytetään ruoanlaitossa.

11. Punalehtinen basilika 

(Ocimum basilicum) 

Värikäs ja maukas tuoreyrtti. Basilika on hyvin kylmän-
arka, joten sitä ei kannata istuttaa ulos liian aikaisin.

 

Julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 3/2019

Jaa artikkeli