En värmande solstråle, hoppgivande fågelkvitter, de första sångsvanarna i skyn och droppande smältvatten lovar att våren snart är här.

Porslinshyacint är en av de tidigaste vårlökarna. När de tittar upp ur marken kan man ta in några lökar till påskplanteringarna.

Påskgräset kan med lite idérikedom bli ett minivårlandskap genom att placera några ärtor bland rajgräsfröna. Vanliga ärtor tänkta till ärtsoppan blir snabbt goda ärtskott om man petar ner dem i jorden. I vårlandskapet får de symbolisera träd. Från översta delen av en morot kommer späda morotsblad på några dagar om de först placeras på en tallrik med lite vatten, de får bli buskar i landskapet.

I nacken på en morot finns ännu växtkraft kvar.

Vitlöksklyftor nedstuckna i jorden spirar också snabbt och kan användas i matlagningen. Ännu snabbare är smörgåskrassen vars groningsprocess alltid är lika intressant att följa med.

Björkkvistar till påskriset kan kombineras med kvistar från den tidigt blommande forsythian och varför inte lite blåbärsris?

Bäst underhållsbeskärningstid för forsythiabusken är tidigt på våren innan blomknopparna öppnar sig. Klipp eller såga av några av de äldsta grenarna så nära marken som möjligt och sätt kvistarna i en vas. Snart öppnar sig de gula blommorna.

Äntligen vår, släpp skaparglädjen loss!

Jaa artikkeli