Tulppaaneja on vaikea vastustaa, kun uudet sipulit tulevat alkusyksyllä myyntiin koreissa pakkauksissa. Tulppaaneja on vaikea vastustaa, kun ne keväällä avaavat upeat kukkansa. Mutta miksi tulppaaneja pitäisikään vastustaa? Annetaan niiden tuottaa iloa silmille ja hyvää mieltä joka kevät!

Nyt istutetaan kevään värimeri. Lue ohjeet ja tilaa sipulit Oma PIHA -lehden jutusta.

Nyt istutetaan kevään värimeri. Lue ohjeet ja tilaa sipulit Oma PIHA -lehden jutusta.

Näin kirjoittaa Pirkko Kahila uusimmassa Oma PIHA -lehdessä (nro 5/2015). Hän käsittelee kirjoituksessa tulppaanien erilaisia käyttötarkoituksia: tulppaaneita voidaan käyttää yksivuotisina kevätkasveina kesäkukkien tapaan tai pyrkiä viljelemään samoista sipuleista useamman vuoden ajan.

– Tarhatulppaanien elinikä riippuu pääosin kahdesta asiasta, kasvupaikasta ja lajikkeesta. Aurinkoisessa paikassa ja läpäisevässä, hiekkapitoisessa maassa tulppaanit saattavat säilyä ja kukkia monta vuotta.

– Tarhatulppaanilajikkeita on valtavasti ja niiden kasvuominaisuuksissa on paljon eroja. Eräät lajikkeet kukkivat hienosti yhden kerran, mutta katoavat pian – hyvästä kasvupaikasta ja hoidosta huolimatta. Sitten on lajikkeita, jotka säilyvät ja kukkivat monta vuotta melko vähällä vaivalla. On mahdotonta tietää etukäteen, kuinka mikäkin lajike käyttäytyy, täytyy vain kokeilla.

Kahila kertoo monien darwinhybriditulppaanien olevan pitkäikäisiä.

– Verenpunakukkainen ’Couleur Cardinal’ näyttää niin ikään viihtyvän ja kukkivan monta vuotta. Se on historiallinen lajike, peräisin vuodelta 1845, ja se kuuluu yksinkertaisiin aikaisiin tarhatulppaaneihin. Myös liljakukkainen, oranssi ’Ballerina’ tapaa säilyä kasvupaikallaan useita vuosia. Papukaijatulppaaneista ilahduttavaa pitkäikäisyyttä ovat osoittaneet kelta-punaraidalliset ’Flaming Parrot’ ja ’Texas Flame’.

Kahila opastaa, kuinka sipulit voidaan nostaa ylös alkukesällä, kuivattaa ne ja istuttaa syksyllä takaisin maahan. Pirkko neuvoo istuttamaan sipulit ruskan aikaan. Istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Hän neuvoo myös oikean tavan lannoittaa.

Lue lisää Oma PIHA -lehdestä nro 5/2015. Lehti on saatavissa Lehtipisteistä tai lehden voi ostaa näköispainoksena tästä linkistä.

Jutun yhteydessä olevaan Kasvipuotiin Pirkko Kahila on valinnut kaksi sipulikukkavalikoimaa:

  • ”Kevään ensimmäiset” -lajitelma sisältää lumikelloa (10 sipulia ’Flore Pleno’ -lajiketta) sieberinsahramia (20 mukulaa ’Spring Beaty’ -lajiketta) ja lummetulppaania (10 sipulia ’Early Harvest’ -lajiketta). Paketin hinta on 18,95 €, jossa on etua Oma PIHAn lukijoille yli 30 %.

    Tilaa "Kevään ensimmäiset" kukkijat.

    Tilaa ”Kevään ensimmäiset” kukkijat.

  • Toinen lajitelma on ”Kesään kauneimmat”. Se sisältää värililjaa (10 sipulia ’Paricia’s Pride’ -lajiketta), siperiankurjenmiekkaa (3 juurakkoa ’Flight of Butterflies’ -lajiketta) ja purppuramiekkaliljaa (25 mukulaa). Paketin hinta on 19,95 €, jossa on etua 40 %.

    Tilaa "Kesän kauneimmat" -lajitelma Oma PIHAn Kasvipuodista.

    Tilaa ”Kesän kauneimmat” -lajitelma Oma PIHAn Kasvipuodista.

 

Jaa artikkeli