Viime vuosina puutarhaliikkeisiin on ilmestynyt runsaasti normaaleissa huoneolosuhteissa menestyviä orkidealajikkeita. Nämä kauniit kasvit viihtyvät parhaiten hajavalossa itäikkunalla ja kukkivana ostetun orkidean voi saada kukkimaan kevät toisensa jälkeen. Samantyyppisissä olosuhteissa menestyy muunmuassa tuttu saintpaulia. Trendikkäiden huoneorkideojen hoito on helppoa, mutta ohjeet kannattaa pyytää mukaan aina kasvia ostettaessa, sillä jälkeenpäin orkidean lajin määrittäminen ja hoitotarpeiden selvittäminen vaatii enemmän aikaa.

Keväällä auringonvalon lisääntyessä orkidean kastelua voi varovasti lisätä ja lehtiä voi sumutella vaikka päivittäin. Kasvin multa kannattaa vaihtaa vain, jos juuret tunkeutuvat entisen ruukun reunojen yli tai näkyvissä on runsaasti kuolleita juuria. Orkideat vaativat vähäravinteisen, ilmavan kasvualustan.

Kasvi ei viihdy suorassa auringonpaisteessa, mutta jos valoa on liian vähän, lehdet muuttuvat tummiksi ja kasvi ei jaksa kukkia. Orkidean juuristo on arka, joten kastelun jälkeen ylimääräinen vesi ei saa jäädä seisomaan aluslautaselle, vaan se tulee kaataa pois.

Liikaa lannoitusta tulee välttää. Kaupoissa on myytävänä erityisesti orkideoille kehitettyjä lannoitteita, mutta muillekin huonekasveille käytettävät kastelulannoitteet käyvät, kunhan niitä käyttää pieniä määriä. Kasvi saa välillä hieman kuivahtaa, mutta säännöllisellä kastelulla ja viikoittaisella lannoituksella orkidea voi kevään edetessä hyvinkin kehittää komean kukkavanan.

Itse kukkia ei saa sumuttaa, sillä kosteus pilaa herkät terälehdet. Yksittäiset kukat säilyvät kauniina pitkään ja jos kuihtuvat kukat muistaa poistaa, uusista kukista riittää iloa viikoiksi. Kukkiva orkidea ansaitsee näyttävän paikan ja on huoneen ehdoton katseenvangitsija. Kukkavanan tueksi voi asettaa kauniin luonnonoksan. Viimeisen silauksen antaa yksinkertaisen kaunis suojaruukku.

Jaa artikkeli