– Meistä useimmilla lienee pioneihin liittyvä lapsuusmuisto – riippumatta siitä, montako kymmentä vuotta sitten lapsuus oli. Pionit ovat kuuluneet suomalaiseen puutarhaan hyvinkin sata vuotta. Ne eivät koskaan jää vaille huomiota, sillä muhkeissa kukissa on jotakin erityistä, kirjoittaa Pirkko Kahila uusimmassa Oma PIHA -lehdessä (nro 4/2014).

Uusi Oma PIHA -lehti on muhkea kuin pionin kukka. Siinä on paljonkin erityisyyttä, sillä siinä vieraillaan monilla pihoilla: Pyhtään puuhapihassa ja Rovaniemellä kasviharrastajan pihassa sekä Karimaan puutarhassa Kokemäellä.

Monica Äijälä antaa lehdessä neuvoja kesäkukkien hoidosta; kuinka niiden kukinta saadaan jatkumaan syksyyn. Saila Routio opastaa artikkelissaan, kuinka kukkapenkki menestyy paahteisella pihalla, vaikkakaan liika auringonpaiste ei näytä olevan tämän kesän ongelma. Lehdessä neuvotaan myös ajankohtaista perennojen jakamista ja mitä kesäkylvöjä nyt voidaan tehdä.

Tiina Neulaluoma opastaa valitsemaan siroja puita pienelle pihalle. Tutuksi tuleva mm. kuriilienkirsikka, komeaonnenpensas, purppuraomenapuu, pikkusyreeni, riippahopeapäärynä, tundrapaju, euroopanlehtikuusi ja helmipihlaja.

Puutarhaneuvos Aarno Kasvin kolmiosaisen köynnössarjan viimeinen osa on nyt vuorossa. Siinä aiheena ovat klematikset. Aarnon mielestä jokaisesta pihasta kuuluisi löytyä ainakin yksi kärhö. Lue Aarnon niksit kärhöjen valinnasta ja hoidosta.

Oma PIHA -lehdessä on koko joukko muitakin juttuja. Lehden voi ostaa Lehtipisteestä edullisesti 6,90 euron hinnalla tai sen digitaalisen näköispainoksen voi lukea tästä linkistä 5 €:n hintaan.

Jaa artikkeli