Biolan toi tänä keväänä markkinoille uuden Parveketarhan, joka mahdollistaa helpon hyötykasviviljelyn parvekkeella, terassilla ja pikkupihalla. Riikka Kerttula Biolanilta sanoo, että kiinnostus hyötykasviviljelyä kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti.

– Omakotipihojen ja viljelypalstojen lisäksi hyötykasviviljelyyn valjastetaan nyt parvekkeet ja ikkunalaudat.

Ekologisuus ja eettiset valinnat ohjaavat kotipuutarhureita entistä vahvemmin. Tähän uskoo myös Sonja Lumme, joka johdattaa messukävijöitä hyötykasviviljelyn pariin ja esittelee uutta kirjaansa ”Satoa saunan takaa” Biolanin osastolla B47.

Biolanin Parveketarhaan kuuluu kotimaisesta puusta valmistettuja kalusteita, jota on käsitelty kuultomaalilla trendikkään harmaiksi. Parveketarhan Kasvupöydän ja Kasvupenkin sydämenä on Kasteluallas, joka toimii vesivarastona ja mahdollistaa siistin parvekeviljelyn.

−Kastelualtaasta vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan eivätkä kasvit enää kärsi kuivuudesta tai märkyydestä. Kastelualtaan vesivarasto riittää paljon vettä kuluttavilla taimilla vähintään viikoksi ja esimerkiksi yrteillä ja salaateilla huomattavasti pidempään, toteaa Kerttula.

– Tämä mahdollistaa parveketarhurin lomailun kesäaikaan. Parveketarhaan sopivat uudet luonnonmukaiset mullat, Mansikkamaa, Yrttimaa ja vihanneskasvatukseen tarkoitettu Kasvusäkki Mini, helpottavat viljelyä entisestään.

− Rakastan syötäviä kasveja ja ruuanlaittoa. On ihanaa yhdistää nämä kaksi asiaa. Itse kasvatettu sato hellii mieltä ja kieltä sekä antaa onnistumisen iloa. Puutarhani tuottaa monenlaista luonnonmukaista satoa kesäiseen keittiöön. Hyötytarhassa puuhailu on mukaansatempaavaa ja palkitsevaa. Omassa puutarhassa kasvatetut vihannekset ovat lähiruokaa parhaimmillaan, kertoo puutarhatoimittaja ja laulaja Sonja Lumme.

− Olen oppinut puutarhanhoidon tekemällä − ja joskus jopa kantapään kautta. Nyt olen koonnut parhaat vinkit ja sattumukset yksien kansien väliin. Esikoiskirjani ”Satoa saunan takaa” on juuri ilmestynyt. Sen selkeät tekstit ja herkulliset kuvat varmasti innostavat myös uusia harrastajia luonnonmukaisen hyötykasviviljelyn pariin. Kirjasta saa monipuolisia vinkkejä myös ruukku- ja parvekeviljelyyn, innostaa Sonja Lumme.

Sonja Lumme johdattaa messukävijöitä hyötykasviviljelyn pariin ja esittelee uutta kirjaansa ’Satoa saunan takaa’ Biolanin osastolla B47 lauantaina klo 12.00, 14.30, 16.00 ja sunnuntaina klo 12.00, 14.30, 16.00.

Jaa artikkeli