Uudessa Oma PIHA -lehdessä (nro 4/2011) esitellään Marju ja Jorma Toivosen piha Enonkoskella. Piha on erikoinen jyrkän rinteen ja rehevän kasvuston vuoksi. Etelärinne laskeutuu Pirttilahteen, ja tontin pohjoispuolella rinne jatkaa edelleen nousuaan suojaten pohjoistuulilta. Niinpä pihan viinirypäleet tuottavat ämpärikaupalla satoa.

Oopperakaupunki Savonlinnan pohjoispuolella Enonkoskella sijaitseva Marju ja Jorma Toivosen piha valittiin Oma PIHA -lehden kilpailussa Itä-Suomen parhaaksi pihaksi. Pariskunta muutti taloon vuonna 1993, jolloin jyrkästi Pirttilahteen laskeutuvalla pihalla oli ainoastaan nurmikkoa.

– Perhe totesi, että onpa vaikea ajaa nurmikkoa. Pyysin, että odottakaa joitain vuosia, naurahtaa Marju, jolla oli heti päässä kymmeniä suunnitelmia pihan varalle.

Marju ja Jorma kertovat olevansa ”lapinhulluja”. He ovat tehneet parissa vuosikymmenessä 41 yhteistä reissua Lappiin. Norjan tuliaisia on ruusujuuri (Rhodiola rosea) ja lapinvuokkokin (Dryas octopetala) sinnitteli pihassa muutaman vuoden.

– Olemme Lapissa viikon kerrallaan, ja tulemme sieltä äkkiä hoitamaan pihakasveja, kertoo Marju matkailun ja pihanhoidon yhdistämisestä.

Marju sanoo, ettei hän ole tehnyt puutarhaa esiteltäväksi, vaan sukulaisten ja ystävien vierailuja varten. – Tärkeintä on koti, läheiset ihmiset ja lähiympäristö.

Marjun ja Jorman rinnepiha esitellään Oma PIHA -lehden numerossa 4/2011, joka on parhaillaan myynnissä Lehtipisteissä.

Voit tehdä lehden tilauksen myös www.omapiha.info/tilaa osoitteesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (arkisin klo 9–15).

Voit lukea lehden myös digitaalisena näköispainoksena alla olevasta linkistä. Kestotilaajille lukeminen on maksutonta, katso kirjautumisen ohjeet Arkisto-sivulta.

KLIKKAA JA LUE OMA PIHA nro 4/2011 TÄSTÄ

Katso video tästä

Jaa artikkeli