Uudessa Oma PIHA -lehdessä (numero 3/2010 ilmestyy 6. päivänä toukokuuta) on meidän piha -palstalla juttu raahelaisen Sirpa Tuomisen jokipuutarhasta. Hän on asunut Piehinki-joen varrella olevaa vanhaa maapaikkaa pari vuosikymmentä, mutta vasta tällä vuosituhannella hän löysi talonsa takaa jokipuutarhan ihanuuden. Hän on rakentanut sinne rehevän kesäisen keitaan.

– En ollut pitänyt jokivartta minään. Olen yllättynyt täysin, kuinka joen luoma ilman kosteus kiehtoo ja se antaa uusia mahdollisuuksia kasveille. Joen rantapenkereellä kasvit ovat myös tuulensuojassa.

Piehinkijoki kulkee syvässä uomassa ja tekee mutkan Sirpan tontin kohdalla. Joki tulvii keväällä ja jäät syövät kasveja. Jokeen on laitettu kiviä ohjaamaan jäälauttoja.

Sirpa kertoo puutarhatöiden painottuvan kevääseen.

– Heti kun lumet lähtevät, saa kitkeä. Kitken rannan 2–3 kertaa kesässä, kun siellä riittää koiranputken, vesiheinän ja polttaraisten siemeniä. Vanhoissa perennapenkeissä ei ole niin paljoa kitkemistä.

– Nautin kitkemisestä, kun työn tulos näkyy. Kitkiessä näkee kasvien hyvinvoinnin, kun pääsee niitä lähelle. Aika menee nopeasti miettiessä ja suunnitellessa eivätkä ajatukset ole muissa murheissa.

Lue lisää Sirpan puutarhasta Oma PIHA -lehdestä, joka tulee tilaajille ja Lehtipisteisiin 6.5.2010.

Sirpa Tuomisen puutarhan avoimet ovet ovatheinäkuun 16.–17. päivänä 2010Katso tarkemmin www.sirpanpuutarha.com

Katso video tästä

Jaa artikkeli