Kasvinsuojeluseuran sadas julkaisu on tyylikkääseen ulkoasuun taitettu kattava kasvinsuojelun tietopaketti. Runsaan 300 sivun kirja on yleisteos, joka pitää sisällään sekä pelto- että puutarhakasvien kasvinsuojelun kohteet ja toimenpiteet. Kirjan kuvitus on runsas, mistä on varmasti monelle käyttäjälle apua toimenpiteiden suunnittelussa.

Kirja käsittelee kasvinsuojelua kokonaisuutena huomioiden sekä viljelytekniikan, olosuhteiden hallinnan että biologisen, mekaanisen ja kemiallisen kasvinsuojelun. Asioiden käsittely on johdonmukaista ja teksti helposti avautuvaa. Kenttäkäyttöä ajatellen tekstikoko voisi olla suurempikin – runsaan sisällön sovittaminen rajattuun sivumäärään on tehty osin luettavuuden kustannuksella.

Teoksen alussa käsitellään lyhyesti onnistuneen kasvinsuojelun perusteita, kasvintarkastusta ja torjunta-aineiden turvallista käyttöä. Perusteiden osalta esitys on valitettavan suppea ja jättää muun muassa olosuhteiden arvioinnin ja ruiskutustekniikan kokonaan vaille huomiota. Torjunta-aineiden turvallista käyttöä käsittelevä luku on perusteellinen ja kuuluu ehdottomasti ennen sesonkia säännöllisesti opiskeltavien ja käytännön työssä hallittavien ohjeiden joukkoon.

Kasvitaudit ja tuhoeläimet saavat kirjassa perusteellisen käsittelyn, jota laadukkaat kuvat täydentävät. Aiheesta kiinnostuneelle kirja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden paitsi opitun kertaamiseen, useimmille myös uuden oppimiseen. Ajankohtaisuus näkyy monen sellaisen kasvintuhoojan kohdalla, jotka ovat vasta viime vuosina rantautuneet Suomeen ja joita aiemmin ilmestyneet oppaat eivät tunne.

Rikkakasvien torjunta on oppaassa jäänyt tauteja ja tuholaisia vähemmälle huomiolle. Tunnistamiseen tarvitaan edelleen erillistä kuvastoa ja esimerkiksi haitallisten rikkakasvien torjunta on sivuutettu varsin kevyesti. Ainakin hukkakaura, juolavehnä, ohdake ja valvatti olisivat ansainneet perusteellisemman käsittelyn – tältä osin pitää edelleen tukeutua muihin oppaisiin.

Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita on kirja, jonka pitäisi kulua jokaisen ammattiviljelijän, torjunta-ainekauppiaan ja kasvinviljelyneuvojan aktiivikäytössä olevaan kirjastoon. Kattavuutensa tähden teos sopii hyvin myös oppikirjaksi kaikilla kouluasteilla. Laajan kokonaisuuden sovittaminen yksiin kansiin on luonnollisesti vaatinut kompromisseja sisällön määrän osalta, mutta kokonaisuutta voidaan pitää hyvin onnistuneena. Aiheesta kiinnostuneelle kirja on hyvä ostos, jonka ajankohtaisuus tulee kestämään ja palvelemaan pitkään.

Jaa artikkeli