Hyasinttien tuoksu liittyy jouluun, mutta tiesitkö, että hyasinttien tuoksuissa on eroja? Joidenkin lajikkeiden tuoksu on mieto, kun taas toisista leviää puuterinen tuoksu koko huoneeseen. Oma Pihan toimituksessa odotetaan jo kärsimättömästi, että hyödettävät hyasintit kasvaisivat kukkiviin mittoihin, mutta vielä ei ole sen aika. Tuntuu, että niiden kasvu ei viikon aikana olisi edistynyt laisinkaan. Todellisuudessa molemmat lehtikääröt ovat toki saaneet hieman lisää pituutta.

Viime viikolla riemastuksen aiheena oli uusi kasvu, joka oli ilmestynyt violettiin sipuliin. Kärsimättömänä odotimme siten kasvupyrähdystä, mutta tämän viikon aikana sipuleihin ei syntynyt suuria näkyviä muutoksia. Molemmista laseista oli sentään kulunut hieman vettä.

Lisäsimme vettä niin, että se yltää jälleen nipin napin hyasinttien tyvelle ja annoimme molempien sipulien jäädä kehittymään. Ensimmäisten kasvuviikkojen jälkeen vesi laseissa sameni, mutta sittemmin se on säilynyt laseissa moitteettoman kirkkaana. Jos samentuminen olisi jatkunut, olisimme kokeilleet yleisesti tunnettua niksiä ja sujauttaneet hyötölasin pohjalle pienen palan hiiltä. Puhdas vesi on hyvä merkki, mutta hiiliniksin kokeilu olisi ollut mielenkiintoista.

Tässä vaiheessa näyttäisi siltä, että hyasinttimme tulevat kukkimaan eri aikoihin. Valkoinen sipuli kehittyy violettia aiemmin, ja hyvässä lykyssä se voidaan nostaa esille jo viikon kuluttua.

Sinisistä hyasinteista voimakkain tuoksu?

Kauppojen myyntihyllyille ensimmäiset hyasintit ilmestyvät näinä päivinä. Pienestä hyasintista syntyy iso ilo, ja tuttu tuoksu tuo mieliin monia muistoa, joiden avulla voi jouluvalmisteluistakin selvitä entistä helpommalla. Varaa joulukorttitalkoisiin muutama tuoksuva kukka, korillinen mandariineja ja laita taustalle soimaan joululevy. Oikeassa ympäristössä punainen tai vihreä pahvikasa synnyttää nopeammin jouluisen inspiraation.

Hyasinttiostoksilla kannattaa kysäistä lajikkeiden ominaisuuksia tai kurkistaa, josko hyasinttien myyntipakkauksesta löytyisi tieto tuoksun voimakkuudesta. Jos perheessä on allergiaa, kannattaa kaikkien hyasinttien suhteen toimia varovasti. Aseta kukat ensin sinne, missä ei oleskella yhtäjaksoisesti, ja seuraa niistä aiheutuvia reaktioita.

Alla on jaoteltu joukko yleisesti viljeltyjä lajikkeita niiden kukkien tuoksun perusteella. Joskus kuulee väitettävän, että tietyn väriset kukat tuoksuisivat voimakkaimmin. Tuoksu ja väri eivät kuitenkaan kulje käsi kädessä.

Miedosti tuoksuvia hyasinttilajikkeita:
Blue Pearl
Purple Sensation
Pink Pearl
White Pearl

Jonkin verran tuoksuvia lajikkeita:
Atlantic
Anne Marie

Voimakastuoksuisia lajikkeita:
Delft Blue
Blue Star

Jaa artikkeli