Kahdeksannessa Lepaan Vuoden Tilaviini -kilpailussa Vuoden tilaviiniksi valittiin Viini-Pihamaa Oy:n Pihamaan Rosé mansikkaviini, joka sai kilpailun historian ensimmäisen kultamitalin. Voiton ratkaisi viinin hyvä happo-sokeri-alkoholi -tasapaino sekä raikkaus ja mansikkaviinille sopivat ominaisuudet. Viini-Pihamaa Oy sijaitsee Asikkalan Kalkkisissa.

– Ensimmäisen kultamitalin lisäksi myös hopea- ja pronssimitaleita jaettiin aikaisempia kilpailuja enemmän, kertoo kilpailun sihteerinä toiminut tilaviinikouluttaja ja projektipäällikkö MIKKO HASU Hämeen Ammattikorkeakoulun (HAMK) Lepaan yksiköstä. Tämä kertoo kotimaisten tilaviinien tason noususta. Huomattavinta edistystä oli tapahtunutjälkiruokaviinien sarjassa, josta myös voittajaviini valittiin.

Kilpailuun otti osaa 61 tuotetta yhdeltätoista kotimaiselta viinitilalta. Jälkiruoka-sarjan lisäksi viinejä arvioitiin viidessä eri sarjassa. Arviointimenetelmänä käytettiin kansainvälistä +20 pisteen arviointimenetelmää.

Viinien lisäksi valmistetaan siideriä

Suomessa on tällä hetkellä noin viisikymmentä viinitilaa. Eniten viinejä valmistetaan herukoista, mutta myös mansikka- ja omenaviinit ovat valmistajien suosiossa. Tiloilla valmistetaan jälkiruoka- ja ruokaviinejä sekä likööreitä, myös kotimaisia tilasiidereitä on ilmaantunut viinivalmistuksen myötä, sanoo Mikko Hasu. Koska suomalainen viinin raaka-aine on hapokasta, parhaiten onnistuvat viinit puolikuivasta makeaan.

Mikko Hasun mukaan suomalaisia tilaviinejä nauttiva arvostaa niiden puhtautta, aitoutta ja erikoisuutta. Ulkomaiset rypäleviinit ovat kaikki valmistettu samasta kasvilajikkeesta, rypäleestä. Kotimaisissa marja- ja hedelmäviineissä raaka-ainekirjo on laajempi.

Lisätietoja Viini-Pihamaa Oy, Janne Pihamaa, http://www.viini-pihamaa.fi/

Jaa artikkeli