Lokakuu on saapunut puutarhaan, sadonkorjuuaika alkaa olla ohi ja pakkasyöt ovat palelluttaneet suurimman osan kesäkukista. Pikkuhiljaa pihan pensaat ja puut ovat alkaneet saada ruskaväriä lehtiinsä. Sitkeät kehäkukat eivät kuitekaan kylmästä hätkähdä ja jätän ne aina paikalleen lavoihin, jolloin ne siementävät runsaasti ja kukkivat jälleen ensi kesänä. Siemenistä voikin nyt kerätä osan talteen myös kevätkylvöä varten, jos niin haluaa.

Tämän puutarhakauden viimeisen kukkakimpun keräsin vielä kasvihuoneen pöydälle ilahduttamaan. Kimpussa on kehäkukkien lisäksi muutamia punaisia tähtiputken (Astrantia) kukintoja, suklaaminttua, vaalenapunaista siankärsämöä ja tillin kukintoja siemenineen. Viime talven ajan sisällä talvehtinut hortensia on viettänyt kesän ulkona sekä kasvihuoneessa. Nyt on aika siirtää se taas sisälle. Hortensian viimeisiä kukintoja olen myös leikannut syksyistä kranssiaskartelua varten.

Maissin kuivia lehtiä ja humalan rönsyjä ajattelin myös hyödyntää kranssien teossa. Kesäkurpitsa ’Summer Ball’ F1 on mukava lajike, sillä sen voi kesällä käyttää kesäkurpitsan tavoin nuorena, tai antaa sen kasvaa suuremmaksi ja kovakuoriseksi, jolloin se säilytetään ja käytetään talvikurpitsan tavoin.

Jaa artikkeli