Luomuviineissäkin käytetään lisäaineita, mutta huomattavasti vähemmän kuintavanomaisesti tuotetuissa viinissä. -Suurin ero onkin siinä, että rypäleetviljellään luonnonmukaisesti. Ne kehittävät itse vastustusmekanisminsa jaovat terveitä, kun maa oikein huokuu elinvoimaa. Viiniin ei käytetäsynteettisiä aineita, esimerkiksi säilömiseen käytetään luonnosta saatavaarikkidioksidia, sanoi ranskalainen luomuviinintuottaja FRANK NEUFING, jokaon vieraillut Suomessa kuluvalla viikolla.
Neufing viljelee 12,5 hehtaarin laajuista Chateau le Clou-luomuviinitilaansa lähellä Saksan rajaa. Tila on ollut luomulla vuodesta1985 lähtien. -Turvallisinta on ostaa tilalla pullotettua viiniä. Ongelmatsyntyvät usein siinä vaiheessa, kun viini kuljetetaan säiliöautoillamuualle pullotettavaksi. Tilat pitävät laadusta paremmin kiinni kuinulkopuoliset pullottajat. Ranskan laki vaatii pullojen etiketteihin hyvintarkat perustiedot viinin alkuperästä ja mahdollisesta laatuluokituksesta.
Frank Neufing osallistui yhdessä Suomen ainoan luomumarja- jahedelmäviinintuottajan, Viiniverlan JUHA KUROSEN kanssa Bioviini Oy:njärjestämään keskustelutilaisuuteen, johon osallistuivat viranomaispuoleltaAlkoholilaboratorion johtaja PEKKA LEHTONEN Alkosta ja luomuasioidenparissa jo useita vuosia. työskennellyt ylitarkastaja SATU PEKKARINENTuotevalvontakeskuksesta.
Luomuviini ei aiheuta allergiaoireita
Frank Neufingin mukaan kiinnostus luomuviineihin on kasvanut Euroopassatodella ripeästi. Hänen mukaansa Ranskan tuotantoalasta jo prosentin verranon luomulla. Italiassa ja Saksassa määrä on jo suurempi. Kasvu perustuukuluttajien kiinnostukseen ja lisääntyneeseen terveystietoisuuteen. Yksiselkeä syy on ollut ihmisten kasvavat allergiaoireet.
-Luomuviinissä ei ole histamiinia, joka on suurin syyllinen ihmistenviinistä saamiin erilaisiin allergiaoireisiin, eivät rikkipitoisuus taitanniinit, Neufing väitti. Tavanomaisesti tuotetuissa viineissä säilöntä-ja hapettumisenestoaineiden lisäksi runsaasti vierasaineita, jotka voidaannykyaikaisilla menetelmillä tutkia hyvinkin seikkaperäisesti.
Neufingin mielestä luomu ei sellaisenaan saisi esiintyä tuotenimenä.
-Koskanykyisin useilla luomuviineillä on valvonta sekä tarhassa että kellarissa,olisi kaikkien etu, että asia selviää pullon etikettiä lukemalla. Parhaitentämä kävisi päinsä pullossa olevalla tuoteselosteella, jossa olisi mainintakaikista käytetyistä lisäaineista.
Neufingin mukaan näin poistuisi se vaara, että vaikka rypäleet olisiluonnonmukaisesti tuotettu, niin valmistus ei saisi perustua tavanomaiseentuotantoon, vaan siinäkin olisi noudatettu hyväksyttyjä luomusäännöksiä.
Alko tutkii myynnissä olevat tuotteensa
Suomessa Alko tutkii kaikki tänne tuotavat ja täällä valmistettavat jamyynnissä olevat tuotteet. Lainsäädäntö rajaa tiukasti esimerkiksi, kuinkasuuria pitoisuuksia sallittuja aineita saa olla missäkinalkoholijuomaryhmässä. Tiedot on koottu kirjaseen Alkoholijuomien lisä- javierasaineet, Alko 2001. Kirjasessa mainitaan, että rypälepohjaisialuomuviinejä ei koskevia asetuksia tai direktiivejä ei vielä ole.Säilöntäaineena käytetystä rikistä on suurissa viinituottajamaissa kussakinomat maksimimääränsä.
Alkolla on tuotevalikoimassaan kaikkiaan 50 luomuviiniä, joista puolet onvakiovalikoimassa ja puolet tilausvalikoimassa. Kotimaista vaihtoehtoa eiAlkon hyllyllä toistaiseksi ole.