Oma piha 2/2011

Ilmestynyt: 10.03.2011

Sisällysluettelo, s. 2

Suosikkikasvi, s. 4
Hehkuvan punainen syysleimu
Kirjoittaja: Saila Routio
Avainsanat: Syysleimu

Pääkirjoitus, s. 5
Kevättä hakemassa
Kirjoittaja: Jouko Tikkanen
Avainsanat: Montjüc, La Rambla, Chelsea Flower Show

Lehdenkärjet, s. 6
Uuutuuksia kevääseen
Kirjoittaja: Eeva Horth-Hois ja Saila Routio
Avainsanat: Easy Elegance -pensasruusut, Aikatuote, Keltainen Kerttu, Garden Guard, Erkki Miettinen, Anttila, Green Care, Kumpulan koulukasvitarha

Pihakilpailu, s. 8
Pikkutyttönä istutetun kuusen katveessa
Kirjoittaja: Saila Routio
Avainsanat: Sirpa Kuru, Heikki Kuru, Masku, Pihakilpailu
Ingressi: Sirpa Kurun kotitalo Maskussa rakennettiin sodan aikana. Pihaan ei silloin kiinnitetty koristemielessä paljonkaan huomiota, vaan sen tärkein tehtävä oli tuottaa perheelle ruokaa. Yhden puun Sirpa silti jo silloin istutti, neljän vuoden ikäisenä 4H-kerholaisena. Se pihakuusi on nyt leveä ja komea, pituuttakin on viisitoista metriä.

Tee itse, s. 14
Keväiset istutukset parvekkeelle
Kirjoittaja: Saila Routio
Avainsanat: Istutus, helmililja
Ingressi: Kauneimmat istutukset saa tekemällä itse: silloin voi valita omat lempivärit ja kukat rakkaaseen astiaan. Kevätistutuksen astiaksi käy vanha soppakulho tai keraaminen munakenno.

Kirjakatsaus, s. 16
Kirjoittaja: Saila Routio
Avainsanat: puutarhakirja, yrttikirja

Eijan unelmapiha, s. 18
Ideoita pieneen pihaan
Kirjoittaja: Eija Klaucke
Avainsanat: pieni piha
Ingressi: Pienikin piha halutaan tehdä paitsi toimivaksi, myös viihtyisäksi ja suojaiseksi. Käytettävissä olevasta tilasta halutaan luoda nykypäivän hektisen elämäntyylin keskelle omia tarpeita vastaava, niin mieltä kuin kehoakin rentouttava keidas. Siellä kuopsutellaan, seurustellaan, leikitään, syödään, korjataan satoa, rauhoitutaan ja levätään. Kukin tarpeidensa mukaan.

Lasten kanssa puutarhassa, s. 24
Väännetään rautalangasta
Kirjoittaja: Monica Äijälä
Avainsanat: kasvituki, rautalanka
Ingressi: Rautalangasta saa paljon aikaan, kun askarteluhetkeä varten on varattuna kiiltäviä metallilankoja, pihdit ja iso annos mielikuvitusta. Hauskat köynnöstuet ruukkukasveille ja kevätkylvöille syntyvät hetkessä, samoin vaikkapa kukkakimpun koristeet.

Ideoita ja innoitusta, s. 26
Vanhat rohtokasvit Hausjärven perinnepalstalla
Kirjoittaja: Leena Nyysti
Avainsanat: perinnekasvi, rohtokasvi, Seija Hakamäki, Marjaana Meuronen
Ingressi: Perinnekasvit ovat laiskan puutarhurin parhaita ystäviä. Aikoinaan monella puutarhan kasvilla oli toinen rooli ihmisten lääkitsijänä tai ravitsijana.

Haastattelussa Tuija Osmala, s. 30
Hullunhauska harrastus
Kirjoittaja: Sari Toikkanen
Avainsanat: jättikurpitsa, pullokurpitsa, Tuija Osmala Suomen Jättikasviyhdistys
Ingressi: Kun kurpitsalle tavoittelee liki kolmensadan kilon painoa, tulee siitä silmäterä, jolle ei tavallinen hoito riitä. Tuija Osmalan hellässä hoidossa myös tomaatit ja punajuuri komeilevat jättikokoisina.

Ajankohtaista, s. 34
Multaa kynsien alla
Kirjoittaja: Saila Routio
Avainsanat: Lasten ja nuorten puutarhayhdistys, Sok Phuo, Leila Pirskanen, Mervi Lehmusoksa, Vihreän oksan werstas -työpaja,
Ingressi: Helsingissä toimiva Lasten ja nuorten puutarhayhdistys järjestää puutarhaleirejä lapsille, viljelyoppia nuorille ja kädet mullassa -tekemistä esimerkiksi perheille. Lapset saavat oppia ulkoilmassa itse tehden, miten luonto elää ja vaikuttaa meihin. Kasveja viljellään syötäväksi mutta myös ympäristötaiteen materiaaliksi ja koristelua varten.

Tee itse, s. 40
Koristeellinen aita joustinpatjoista
Kirjoittaja: Leena Luoto
Avainsanat: köynnösten tuki, joustinpatja
Ingressi: Vanhan joustinpatjan kehikko ja jousisto on oivallinen rakennuselementti kärhöjen ja muiden köynnösten tukiaidaksi. Käytöstä poistetuista patjoista on tullut kysyttyä kierrätystavaraa. Ruosteiseksi patinoituva patjarakennelma on kaunis ilman köynnöskasvejakin.

Pelargonit, osa 1, s. 42
Nostalgiaa, eksotiikkaa ja tätä päivää
Kirjoittaja: Leena Nyysti
Avainsanat: pelargoni, pelakuu, pielikki, pielikukka
Ingressi: Ikkunalla kissa, pitsiverhot ja tulipunainen pelakuu. Harmoninen asetelma viestii rauhaa, kesää ja elvyttävää vastavoimaa nykykulttuurin pyörryttämälle ihmiselle. Renessanssin kokenut suosikkikasvi antaa paljon muutakin: pelargoniharrastus voi olla keräilyä tai tutkimusta, sosiaalinen harrastus tai esteetikon täydellisyyden etsintää.

Ideoita ja innoitusta, s. 48
Puutarha perhosia varten
Kirjoittaja: Saila Routio
Avainsanat: perhospuutarha
Ingressi: Perhoset kaunistavat pihaa siinä missä kukatkin. Ne vain pitää houkutella tontille – monipuolisella tarjoilulla tämä onnistuu.

Meidän piha, s. 54
Maalaispiha reheväksi puutarhaksi
Kirjoittaja: Jouko Tikkanen
Avainsanat: Helvi Osmola, Osmo Osmola, Juva,
Ingressi: Syvällä Juvan metsissä oleva Osmolan maatila huokuu 1950-luvun raivaajahenkeä. Pihaa on luotu vuosikymmenten saatossa, ja tunnelma huokuu historiaa ja kiireettömyyttä.

Kasvien hyvinvointi, s. 58
Kiusalliset kirvat
Kirjoittaja: Leena Luoto
Avainsanat: Kirva
Ingressi: Kirvat ovat yleisiä puutarhakasvien tuholaisia. Moni tuskailee kirvojen kansa, kun omat torjuntakeinot eivät tunnut tehoavan. Suomessa on tavattu noin 30 kirvalajia, joten torjuttavaa riittää.

Löytöretkellä puutarhamaailmassa, s. 60
Perinteet ja nykyaika kohtaavat
Kirjoittaja: Leena Luoto
Avainsanat: Saarenmaa, Muhu, Kuresaari
Ingressi: Viron suurimman saaren Saarenmaan ja sen kupeessa olevan Muhun saaren puutarhoissa voi siirtyä aikakaudesta toiseen. Perinteiset kiviaidat reunustavat pihoja, joissa rakennusten katot on tehty järviruo’osta ja puutarhassa kasvaa perinneperennoja. Toisaalla uusien talojen pihat ovat täyttyneet nykyaikaisista rakennelmista ja kasvillisuudesta.

Eeron kuvakulma, s. 64
Lummelammen elämää
Kirjoittaja: Eero Miettunen
Avainsanat: Lumme, Parkdammen

Pensaat, osa 3, s. 66
Keskikokoiset pensaat
Kirjoittaja: Monica Äijälä
Avainsanat: pensas, onnenpensas, Euroopanhernepensas, Japaninhappomarja, Pallohortensia, Taikinamarja, kultaherukka, lännenhopeapensa, syreeni, jasmike, pensas angervo, pihljaja-angervo, sinikuusama, pensaan leikkaaminen
Ingressi: Lehtipensaiden monimuotoisuus on vaikuttavaa. Silti kun mielii pensasta, jonka korkeus jää yhden ja kahden metrin väliin, on joskus vaikea löytää sopivaa. Pihalle istutetaankin usein liian suuri pensas.

Aarnon Kasvi- ja pihavinkit, s. 74
viljele ainakin perunaa
Kirjoittaja: Aarno Kasvi
Avainsanat: peruna
Ingressi: Mikään ei ole niin kiitollinen puutarhurin hyötykasvi kuin tavallinen peruna – väheksytty, syrjäytetty kesäpäivän herkku niin arki- kuin juhlapöydässäkin. Mukula on parhaimmillaan, kun sen saa korjattua pellosta suoraan keitinveteen. Kattilasta nostetaan kypsä, höyryävä, ihanan tillintuoksuinen herkku lautaselle maustesillin viereen.

Kysymyksiä ja vastauksia, s. 79
Kirjoittaja: Koonnut Saila Routio
Avainsanat: venäjänjuuri, ruusu

Pihaelämää, s. 80
Kirjoittaja: Saila Routio

Kolumni-Kerman kanavalta, s. 85
Kirjat neuvovat ja viihdyttävät
Kirjoittaja: Arja Myllyneva
Avainsanat: Luomuviljely, kirja

Pihakutsut, s. 86
Pihaneuvoja esittelyssä
Kirjoittaja: Prkko Suhonen
Avainsanat: Teija Surakka
Ingressi: Pihaneuvojilla on keskeinen rooli Pihakutsujen toiminnassa. He järjestävät yhdessä emäntien kanssa pihakutsuja, joissa kokoonnutaan jonkin puutarhan ja pihan hoitamiseen liittyvän teeman ympärille keskustelemaan ja tapaamaan muita samanhenkisiä harrastajia.

Pihakutsut, s. 88
Tuoteluettelo 1