Uudet pienikukkaiset orvokit ovat puutarhurin pelastus. Ne sietävät pikku pakkasia ja viileitä kesäsäitä. Uudet lajikkeet kukkivat uutterasti kuukaudesta toiseen, niistä ei edes tarvitse nyppiä lakastuneita kukkia ja siemenkotia pois. Uusia nuppuja kehittyy aina vain lisää siitä huolimatta, että osa orvokin voimista kuluu siementen valmistamiseen, kirjoittaa REA PELTOLA uusimmassa Oma Piha -lehdessä.

– Pieniä orvokkilajikkeita on monen värisiä: keltaisia, valkeita, violetteja, vaalean-, tumman- ja mustansinisiä, ruskeanpunaisia ja kirjavia.Värivalikoima lisääntyy nopeasti, ja värejä on helppo yhdistellä, kun taimet ovat valmiiksi kukassa jo myymälässä.

– Nykyään pienet orvokit luetaan kuuluvaksi Viola Tricolor-ryhmään, aiemmin sitä kutsuttiin nimellä Viola Williamsii-ryhmä. Suomalaiseksi nimeksi on valittu tarhaketo-orvokki.

Sopivat minne vain

Peltolan mukaan tarhaketo-orvokit ovat erinomaisia parvekekukkia joko yksinään tai isompien kasvien seurana.
– Ne viihtyvät myös piharuukuissa ja kukkapenkkien reunaistutuksina. Niitä voi käyttää myös perennapenkeissä maanpeitekasveina. Orvokit kukkivat hyvin varjon puolellakin, vaikka aurinkoisella paikalla kukinta on vieläkin huimempaa.

– Toisin kuin isokukkaiset tarhaorvokit, tarhaketo-orvokit sietävät mainiosti aika kuumiakin oloja. Tasaisen kostea multa, joka on kuitenkin hyvin ojitettua, miellyttää tarhaketo-orvokkia, mutta se saattaa kukkia retostaa vallan hyvin melko kuivallakin paikalla.

Lisää orvokkien lisäyksestä ja hoidosta Oma Piha -lehden numerosta 3/2007, joka löytyy useista lehtipisteistä. Lehden voit tilata oikeassa palkissa olevasta linkistä.

Jaa artikkeli