Genevessä alkoi tiistaina kolmipäiväinen kokous elintarvikkeidenakryyliamidien terveysriskeistä. Kokouksen järjestää maailmanterveysjärjestö WHO yhdessä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:nkanssa. Kokouksessa on tarkoitus muun muassa miettiä, voidaanko sipsien jaranskalaisten syönnille asettaa terveyssuosituksia.

Kokoukseen osallistuu lähes kolmekymmentä asiantuntijaa, pääasiallisestitutkijoita, mutta myös terveysalan tuntijoita. Kokouksesta päätettiinheti, kun ruotsalainen akryyliamiditutkimus oli julkaistu huhtikuussa.

Ruotsalaistutkimuksen jälkeen on useissa maissa tehty vastaaviaakryyliamiditutkimuksia. Niissä todettiin, että muun muassa sipsit,näkkileipä ja myslimurot sisältävät akryyliamidia. Akryyliamidillealtistumisen on todettu aiheuttavan syöpää.

Suomen elintarviketeollisuus tutkitutti loppukeväällä noin 50 tuotteenakryyliamidipitoisuudet. Tutkimustulosten mukaan akryyliamidia löytyitietyistä elintarvikkeista. Tällä hetkellä Elintarviketeollisuusliittotutkii akryyliamidin syntymekanismia ja aineen mahdollisiaterveysvaikutuksia. Tuloksia ei kuitenkaan saada vielä tämän vuodenpuolella.

Jaa artikkeli