Puksipuu on edellisessä blogipostauksessani mainitun ruokobambun lisäksi yksi hieman poikkeuksellisempi talvipuutarhan vihreyttäjä.
Puksista leikataan usein matalia aitoja tai pallon kaltaisia geometrisia muotoja. Nämä ovat tuttuja keskieurooppalaisista puutarhoista, varsinkin hovien muotoistutuksista, mutta myös cottage garden -pihoista, joilla ne rajaavat esimerkiksi kukkamaita tai kohoavat muotoiltuna kukkakasvien keskeltä.
Luonnollisessa muodossaan kasvavana puksipuu on terhakka, puolikorkea pensas, joka viihtyy ravinteikkaassa ja sopivan kosteassa maasssa. Sen omaleimainen, varpumaisen kovahkolta tuntuva lehdistö ja väritys monipuolistavat mukavasti kasviryhmiä. Puolivarjo on hyväksi varsinkin keväällä, kun aurinko voi kuivattaa pensaan ikivihreää lehdistöä.
Kuvissa näkyy lisäksi pensaan kukintaa viime kevätkaudelta. Silloin puksipuun tumman vihreyden lisänä hehkuu limensävyä.
Avomaalle istutettuina puksipuut, kuten kuvien yli kymmenvuotias yksilö, menestyvät varmimmin etelässä ja suojaisilla kohdilla.
Hei vaan! On taas se ihana aika vuodesta, kun Pihakalenteri on tehty ja se lähtee painosta tilaajille kuun vaihteessa. Tätä on kuukausia suunniteltu, kirjoitettu ja kuvattu. Ja nyt se on […]
Lehtikuuset (Larix) ansaitsevat tähän aikaan vuodesta erityishuomiota, sillä ne kuuluvat maiseman myöhäisimpiin värittäjiin. Kausivihantien lehtikuusten neulaset kellastuvat ennen putoamistaan perin kauniisti! Näyttää siltä kuin alkutalven aurinko säteilisi hetkisen juuri
Ihastuttava katsura (Cercidiphyllum japonicum) tuo pirteän tuoksun ulottuvuuden syyspuutarhaan, vaikka se yleensä liitetään kasvukauden aiempiin vaiheisiin. Kuultaviin keltaisen ja punaisen sävyihin syttyvien ruskaisten katsuranlehtien aromi on ihmeellisen imelä. Tuoksun voi [&h
Syksy on erilaisten kurpitsojen aikaa. Mikäpä olisi ihanampaa kuin lämmittävä, samettinen kurpitsakeitto tai uunissa paahdetut kurpitsaviipaleet pääruoan lisukkeena? Lajikkeissakin riittää kokeilemista: on spagettikurpitsaa, myskikurpitsaa, hokkaidonkurpitsaa ja vaikka mitä.
Puutarhan talvilevon aikana viherpeukalot voivat katsahtaa, millaisia kasviaiheita näyttelytiloista löytyykään. Tämänkertaisessa näyttelyvinkissä kasvit kukoistavat kirkkotekstiileissä, joita käsityömestari Helena Vaari on kirjonut 1980-luvulta lähtien maamme luterilaisiss