Tämän muutenkin hedelmäisen syksyn kohokohtana mieleen palautuu ’Sinikka’ -luumupuun suursato. Lajikkeen miellyttävän soikeat luumut ovat melko pienikokoisia, runsaslukuisia ja herkullisia.
Ruokavirasto kuvailee vuonna 1988 kauppoihin saapuneen ’Sinikan’ alkuperää näin: Se löydettiin keskisuomalaisella Leivonmäellä sijainneesta hedelmätarhasta, ja on englantilaisen, ehkä esimerkiksi kriikunalla pölyttyneen ’Czar’ -punaluumulajikkeen siementaimi.
Jos puutarhassa ei ole tilaa kokonaiselle hedelmätarhalle, voisi luumupuuksi I-(IV)-vyöhykkeillä istuttaa sirokasvuisen ja itsepölytteisestikin satoa kasvattavan ’Sinikan’.
’Sinikan’ luumujen sävy on päältä samettista sinistä ja sisältä mehevän keltaista. Puu on elo-syyskuun vaihteessa kaunis väripilkku, kun syvänsininen sato kirjoo terhakan vihreää latvustoa.
Luumujen makea ja hienostuneen voimakas aromi sointuu tuoresyöntiin, sillä kivikin irtoaa luumusta helposti. ’Sinikan’ satoa voi myös käyttää leivontaan sekä säilöä.
Makumuisto sadonkorjuuajan luumupiiraasta ilahduttaa! ’Sinikka’ -luumujen värimaailma hämmästyttää ruoanlaitossakin.
’Sinikka’ -luumun satoaikainen väritys koristaa puutarhaa loppukesällä ja alkusyksyllä. Kevään valkea kukinta on myös pitsimäisen hieno.
Lehtikuuset (Larix) ansaitsevat tähän aikaan vuodesta erityishuomiota, sillä ne kuuluvat maiseman myöhäisimpiin värittäjiin. Kausivihantien lehtikuusten neulaset kellastuvat ennen putoamistaan perin kauniisti! Näyttää siltä kuin alkutalven aurinko säteilisi hetkisen juuri
Ihastuttava katsura (Cercidiphyllum japonicum) tuo pirteän tuoksun ulottuvuuden syyspuutarhaan, vaikka se yleensä liitetään kasvukauden aiempiin vaiheisiin. Kuultaviin keltaisen ja punaisen sävyihin syttyvien ruskaisten katsuranlehtien aromi on ihmeellisen imelä. Tuoksun voi [&h
Syksy on erilaisten kurpitsojen aikaa. Mikäpä olisi ihanampaa kuin lämmittävä, samettinen kurpitsakeitto tai uunissa paahdetut kurpitsaviipaleet pääruoan lisukkeena? Lajikkeissakin riittää kokeilemista: on spagettikurpitsaa, myskikurpitsaa, hokkaidonkurpitsaa ja vaikka mitä.
Puutarhan talvilevon aikana viherpeukalot voivat katsahtaa, millaisia kasviaiheita näyttelytiloista löytyykään. Tämänkertaisessa näyttelyvinkissä kasvit kukoistavat kirkkotekstiileissä, joita käsityömestari Helena Vaari on kirjonut 1980-luvulta lähtien maamme luterilaisiss
Mitäs ihanaa väriä pudonneiden lehtien kattamassa kukkapenkissä pilkottaa? Syyssahramejahan (Crocus speciosus) siellä! Nämä noin viisitoistasenttiset syysihmeet kuuluvat kauneimpiin pieniin yllätyksiin, joita puutarhuri voi toivoa maasta lämpimän syksyn mittaan nousevan. Tiu
meillä on ”sinikka” luumupuu ollut vuosia, nyt pitäis istuttaa uusi puu kun käynyt risuseksi ja on jäänyt muitten puitten varjoon. Sinikasta saa tosi hyvää marmelaatia.
Kiitos kommentista, ’Sinikka’ -marmeladi onkin varmasti myös herkullista!