Muovisin ”minikasvihuonein” katettu, aurinkoisella paikalla oleva matala lava lämpenee keväällä nopeasti ja tuottaa satoa jo kovaa vauhtia. Kestävä rakennelma on palvellut tarkoituksessaan jo kymmenisen vuotta. Vain puuosa on kerran vaihdettu, sillä aluksi sokkelin/lavan lauta oli käsittelemätöntä puuta. Nyt puuosat on sivelty myrkyttömällä mustalla puuöljyllä. Huhtikuun lopulla kylvetyt siemenet ja niistä kehittyneet pikkutaimet kestivät hyvin myös toukokuun alun takatalven ja yöpakkaset. Kannen alla on hyvä turva lumisateilta ja siellä säilyy optimaalinen kosteus, joka takaa sen että salaatista ei tule kitkerää eivätkä retiisit halkeile epätasaisen kastelun vuoksi. Vastaavan rakennelman voi tehdä myös kierrätysmateriaaleista, vaikkapa vanhoja ikkunoita hyödyntämällä.

Nyt on vihdoin koittanut aika kerätä varhaista satoa niin paljon kuin jaksaa syödä. Vapautuneeseen tilaan voi kylvää saman tien uusia siemeniä.

Nopeasti satoa antava, mutta joskus hieman oikukas retiisi hyötyy varhaisesta kylvöstä, sillä liian kuuma lämpötila ja kuivuus kasvuvaiheessa saattavat laukaista retiisin kukkimaan mehevän juureksen muodostamisen sijasta. Juuri tästä syystä monesti myöhemmin kesällä uudelleen kylvetyt retiisit alkavat hanakammin kukkia ja niistä tulee helposti puumaisia. Myös päivän pidentyminen aiheuttaa kukkaan puhkeamista, siksi keskikesällä kylvetyt retiisit harvoin onnistuvat.

Retiisin melko neutraalin makuiset mutta paljon ravinteita sisältävät naatit ovat myös syötäviä, vaikkakin ne ovat suurina jo hieman pistelevän karvaisia. Lehtien ominaisuus riippuu myös lajikkeesta. Vihersmoothien sekaan soseutettuna ne voisivat hyvin toimia!

Meheviä retiisejä on mukava poimia.

Retiisi on terveellinen kevätherkku.

Taustalla kasvaa tummalehtistä italialaista bataviansalaattia ja etualalla lehtisalaattisekoitusta.

Tiheään kylvettyä salaattia on hyvä harventaa reippaasti lautaselle jotta kasvusto ei ala kosteassa mädäntymään.

Retiisien taustalla tillit kasvussa. Pian niitäkin voi harventaa ja silputa salaattikastikkeen tai perunoiden mausteeksi.

 

Lue lisää lavaviljelystä Oma Piha -lehden Lavatarhan vuosi -juttusarjasta.
6-osaisessa sarjassa on tähän asti käyty läpi suurten kasvilavojen rakennusohjeet, vuoroviljelyn perusteet ja lavojen ylläpitotoimet. Seuravassa kesäkuun numerossa keskitytään lavatarhan kukkaloistoon, elokuussa nautitaan sadonkorjuusta, lokakuussa tehdään yhteenveto ja valmistellaan lava seuraavaa kevättä varten. Oma PIHA -lehden kestotilaajana pääset lukemaan kaikki ilmestyneet lehdet digiarkistosta.

Jaa artikkeli