Punajuurta pelätään suotta. Punajuuren kuvitellaan värjäävän, olevan työläs ja hidas. Käytännössä juuri väri on punajuuren valtti; se lähtee vedellä huuhdellen käsistä ja leikkuulaudasta. Punajuuri kypsyy itsekseen liedellä ja uunissa, ja korjuutuoreena sitä voi käyttää myös raakana.
Vuoden vihannes punajuuri on elo-syyskuussa mehukkaimmillaan, se tihkuu verenpunaista eliksiiriään. Kotimaiset Kasvikset ry muistuttaa, miten monipuolinen punajuuri onkaan. Marinoi punajuurta raakoina viipaleina tai suikaleina. Linkoa korjuutuoreesta punajuuresta makeaa mehua tai lisää juurikkaan makukertoimia uunipaahdolla. Punajuuri tuo uutta puhtia myös leivontaan.
Punajuuren käsittely kotona on yhtä helppoa kuin porkkanan. Tarvitset leikkuulaudan ja terävän veitsen. Leikkaa naatit pois niin, että varrentynkää jää vähän jäljelle. Tämän jälkeen punajuuret ovatkin valmiita kattilaan, missä ne kypsyvät kiehuvassa vedessä itsekseen. Nyt syksyllä keskikokoisille juurikkaille riittää keittoajaksi noin 40 minuuttia.
Kastikkeeksi öljytilkka
Kuori pitää keiton ajan punajuuren värin ja ravintoaineet tallessa. Leikkaa jäähtyneistä punajuurista molemmista päistä pois siivut ja liu¤uta kuori irti. Kuoriminen sujuu siististi, kun sujautat juuren muovipussiin.
Keitetyt punajuuret ovat herkkua sellaisinaan lämpimänä kasvislisäkkeenä. Klassinen tapa on tarjota lisänä sitruunavoivaahtoa, mutta voivaahdon tilalla voi kokeilla laadukkaita, pippurisia tai pähkinäisen aromikkaita kylmäpuristettuja öljyjä.
Kypsät punajuuret valmiiksi keitettyinä jääkaapissa houkuttavat jatkojalostukseen. Niitä voi raastaa kasvislettuihin ja lindströminpihveihin. Niitä voi suikaloida kaalin joukkoon kattilaan ja syntyy kätevästi borschkeitto. Soseutettuina punajuurista syntyy samettinen sosekeitto. Pieni määrä punajuurisosetta muuttaa perunamuusin tai risoton vaaleanpunaiseksi.
Yksi upeimmista punajuuriruoista ovat uunissa paahdetut punajuurilohkot. Helpommin ruoanvalmistus ei juuri voisi sujua.
– Kuori punajuuret leikkuulaudalla ja paloittele lohkoiksi. Siirrä lohkot uunivuokaan ja pyöräytä niille käsin öljyä, suolaa, pippuria ja tilkka hunajaa. Valkosipuli ja timjami viimeistelevät maun täydelliseksi. Anna lohkojen paahtua uunissa itsekseen kypsiksi. Nauti piparjuurella maustetun ranskankermakastikkeen kanssa!, kehottaa viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Aina punajuuria ei tarvitse kypsentää. Ne voi kuoria ja viipaloida, suikaloida tai raastaa. Tämän jälkeen punajuuri kaipaa vain tilkan öljyä ja jotain hapokasta: viinietikkaa, sitruunaa, balsamicoa, omenaa tai puolukkaa. Pippurin ja suolan ohessa hienonnettu tuoreyrtti aateloi raakamarinadin. Kokeile minttua, salviaa tai rosmariinia.
Täyttä ravintoa
Punajuuri on myös ravitsemuksellisesti monipuolinen. Se sisältää muun muassa kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Kivennäisaineiden lisäksi siitä saa mukavasti vitamiineja: beetakaroteenia, C- ja E- vitamiinia. B-ryhmän vitamiineista etenkin punasolujen uudistajaa foolihappoa löytyy runsaasti.
Myös juurikkaan kuitu on hyödyksi elimistölle. Vahva väri kertoo punajuuren bioaktiivisista aineista. Energiaa punajuuresta kertyy suunnilleen sama määrä kuin porkkanasta.
Punajuurta viljellään Suomessa tänä vuonna noin 380 hehtaarin alalla. Viljelyala on vähentynyt reilussa kymmenessä vuodessa noin kolmanneksen verran. Tämän vuoden satonäkymät punajuuresta ovat normaalit, paikoitellen jopa hyvät. Punajuurta riittää kattamaan kysynnän.