Maaliskuussa voi kylvää ensimmäiset siemenet ja valmistautua monella tavoin pihan uuteen kasvukauteen. Nyt on aika kylvää rairuoho ja napsia pihalta oksia maljakkoon hyödettäväksi. Lisää keväistä kauneutta saa aikaan narsisseilla, joita löytyy moneen lähtöön. Keltaisissa ruukuissa myytävistä runsaskukkaisista sipuleista on tullut varsinaisia kevätpihojen airuita.
Rairuoho ja koivunoksat ehtivät vielä pääsiäiseksi
Jotta ruohomätäs olisi pääsiäisenä tuuhea ja vihreä, ruoho pitää kylvää paria viikkoa ennen. Perinteinen rairuohon kasvualusta on laakea lautanen tai tarjotin, mutta mikään ei estä kylvämästä ruohoa kirkkaaseen, lasiseen maljakkoon tai koristamasta ikkunalautaa ruohoa kasvavilla kahvikupeilla. Samalla tulevat kylvetyiksi myös esikasvatuksen vaativien kesäkukkien ja köynnösten siemenet.
Tapa kylvää rairuohoa on lähtöisin kaukaa Egyptistä. Siellä vihreä väri edusti elämää ja vihreällä ruoholla kuvastettiin kuolemattomuutta. Lisäksi ruohossa on lupaus keväästä ja kesästä.
Painele siemenet vähintään parin sentin paksuisen, kostutetun multakerroksen pinnalle. Jos haluat, voit peittää siemenet ohuesti mullalla, mutta välttämätöntä se ei ole, sillä rairuohon siemenet itävät yhtä lailla valossa kuin pimeässä. Rairuohoa voi kylvää hyvin monenlaisiin astioihin ja halutessaan mullan voi korvata muutamalla talouspaperin palallakin. Tällöin itävää nurmea pitää kuitenkin tarkkailla huolellisesti, jotta kylvös ei pääse kuivumaan.
Ruoho orastuu tasaisesti, kun sen sujautetaan itämisen ajaksi läpinäkyvään muovipussiin. Leikkaaminen vahvistaa ruohonkorsia, joten tuuheimmillaan nurmi on vasta, kun sen on tasoittanut saksilla muutamaan otteeseen. Rairuohon sekaan sopivat niin pienet suklaamunat kuin tiput ja puput. Kissojen ja muiden kotieläinten omistajien kannattaa kuitenkin muistaa, että varhainen ruohomätäs saattaa kiinnostaa myös niitä.
Myös hiirenkorvat kuuluvat kevääseen. Kerää talteen pihan pensaiden ja puiden leikkauksesta syntyneet oksat. Kieputa oksankärjistä pieniä sekakimppuja tai pistele oksia maljakkoon tulppaanien tai narsissien sekaan.
Hyviä hyödettäviä oksia saa esimerkiksi kirsikkapuusta, koivusta, taikinamarjasta, pähkinäpensaasta, onnenpensaista ja mustikanvarvuista. Jos koivukimpun alla on arka pöytäliina, voi paisuvat norkot nipistää pois ennen siitepölyn irtoamista. Pajunkissoista askarrellut virvontaoksat kuivuvat kauneimmin, kun ne säilyttää ilman vettä.
Pikkunarsissit kestävät pakkastakin
Viime vuosien suuria suosikkeja ovat olleet ruukkunarsissit, joista monen suosikki on lämpimän keltainen ’Tête à Tête’, jonka kukat ovat kuin minikokoisia kopioita klassisista pääsiäisnarsisseista. Tämä lajike on kuin luotu ruukkukasvatuksiin: sen lehdet ja kukkavarret muodostavat säännöllisen, matalan kasvuston ja yksittäiseen kukkavarteen voi avautua jopa kolme kukkaa.
Kaupasta voi valita mukaansa melko avautuneenkin ruukun, sillä uusia kukkavarsia kasvaa runsaasti. Elinvoimaisen sipuliruukun tunnistaa siitä, että siinä on monta yksittäistä sipulia ja niin lehden kuin varretkin ovat kauniin vihreitä ja tukevan oloisia.
Kotona ruukkunarsissin voi nostaa yöksi viileämpään, jolloin se kestää kauniina pidempään. Narsissit kestävät satunnaista pakkastakin, joten niistä voi tehdä keväisiä asetelmia ruukkuihin myös pihalle. Ruukkunarsissi viihtyy varhain keväällä hyvin ulkoverannalla, suojaisella terassilla tai parvekkeella.
Kun kukinta on ohi, narsissit voi istuttaa ruukuistaan pihalle muiden sipulikasvien joukkoon. Siellä keltaiset miniatyyrikukat aukeavat jälleen seuraavana keväänä.