”Raisio Yhtymä Oyj ja Camelina Oy sopivat perjantaina kaupallisestayhteistyöstä Camelina-öljykasvin eli ruistankion (Camelina sativa)hyödyntämiseksi elintarviketeollisuudessa. Raision mukaan Camelina-yhteistyö tarjoaatuotekehitykselle uuden, merkittävän lisämahdollisuuden kehittää terveyttäedistäviä ja terveysvaikutteisia elintarvikkeita ja niiden ainesosia.
Viestintä- ja sijoittajasuhdejohtaja TARU NARVANMAA kertoo, että Raisiohyödyntää ruistankiota sekä vilja- että rasvapohjaisissa tuotteissa. Tämätarkemmin salaisuuden verhoa ei tässä vaiheessa raoteta. Ruistankiollahöystettyjä tuotteita voidaan odotella markkinoille ensi vuoden puolella.Narvanmaan mukaan uutuustuotteilla voi hyvinkin olla myösvientimahdollisuuksia.
Raisio Yhtymä hankkii Camelina Oy:stä noin 20 prosentin omistusosuudensijoittamalla yhtiöön noin 250 000 euroa. Camelina Oy:n muita omistajiaovat Sitra, Innofinance Oy, MTK, Janakkalan Piensiemen sekä yrityksenavainhenkilöosakkaat.
Tuotanto sopimusviljelyä
Camelina Oy on sopimusviljelyttänyt ruistankiota Suomessa vuodesta 1999.Sopimusviljelijöitä on noin 60. Heistä puolet sijaitsee Kanta-Hämeessa,missä tapahtuu myös tavaran vastaanotto ja kylmäpuristus.Puristusmenetelmä, jolla neitsytöljyä tuotetaan, on yrityksen oma.
Camelina Oy on tuonut markkinoille terveyttä edistävänCamelina-tuoteperheen, johon kuuluu tällä hetkellä neitsytöljy, kastike,pikkelssi, siemen ja rouhe. Ruistankion siemenen öljypitoisuus on yli 40prosenttia ja rasvahapoista noin 40 prosenttia on Omega-3 -sarjanrasvahappoja. Näillä on todettu olevan terveyttä edistäviä ominaisuuksia.
Pellava ei ole sukua
Toimitusjohtaja KARITA ALÈN kertoo, että kuluttajat ovat ottaneetCamelina-tuotteet hyvin vastaan. Päätuote on öljy, mutta esimerkiksiruoheellakin riittää kysyntää. – Pienen yrityksen ongelma on se, ettämarkkinointiin ei pystytä paneutumaan riittävästi. Camelina keskittyykinnyt erityisesti tuotteiden tunnetuksi tekemiseen ja siihen, että nesaataisiin kaikkien keskusliikkeiden valikoimiin.
Ruistankio kuuluu ristikukkaisiin kasveihin. Alén kuvailee sitä hiemanrypsin oloiseksi, vaikka sukulaiskasvista ei olekaan kysymys. Ruistankiotunnetaan myös nimellä kitupellava, mutta nimestä huolimatta pellava eiole sukua ruistankiolle. ”