Suomen Kukkakauppiasliitto ry:n uusi puheenjohtaja Jouni Seppänen on aloittanut yhdistystoiminnan remontin.
– Kukkakauppiaiden tulee arvostaa itseään ja työtään. Yltäkylläisen kukkatarjonnan keskellä kotimaisuus voidaan nostaa lisäarvoksi, sanoo Seppänen uudessa Tukkutori-lehdessä (6/2008).
Kotimainen ruusuntuotanto on uhattuna energian korkeiden hintojen vuoksi. Monet perinteiset ruusutarhat ovat lopettaneet tuotannon tai vähentäneet sitä merkittävästi. Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Jouni Seppänen toivoo omalla esimerkillään voivansa edistää kotimaisen tuotannon säilymistä.
– Meidän on taisteltava kotimaisen ruusun puolesta. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa vielä on ruusuntuotantoa merkittävästi, toteaa Seppänen.
– Kotimaisesta tuotannosta tulee euroja kotimaahan. Kuluttajalle se ei ole hintakysymys, kun hänelle voidaan sanoa, että tämä on kotimainen ruusu.
Jouni Seppänen kertoo korostavansa aina asiakkaille ruusun kotimaisuutta Runebergin Kukka Dan Wardissa.
– Toivon että Suomen Kukkakauppiasliitto ja alan yhdistykset pystyisivät edesauttamaan kotimaisen tuotannon pysyvyyttä. Toivon ja uskon, että kukkakauppiaat ymmärtävät kotimaisen tuotannon tärkeyden, sanoo Suomen Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Jouni Seppänen.
”Kukkakauppa-ala yhteisiin talkoisiin”
Floristihortonomi Jouni Seppänen valittiin Suomen Kukkakauppiasliiton puheenjohtajaksi Tampereella elokuun 3. päivänä.
– En ottanut alkuun ehdotuksia puheenjohtajuudesta kuuleviin korviini. Kun pyyntöjä tuli laajalti, niin päätin hypätä talkoisiin. Puheenjohtajuus ei ole itsetunnon pönkittämistä, vaan raakaa työtä.
Seppänen korostaa, että kukaan ei yksin kesää tee, vaan tarvitaan laajapohjaista yhteistyötä.- Onneksi talkoolaisia löytyy.
Jouni tuntee SKKL ry:n toiminnan sisältäpäin. Hän on ollut monissa toimikunnissa jo 25 vuoden ajan. Viimeiset puolitoista vuotta hän on johtanut liiton Helsingin piiriä.
– Alueellisesti otimme härkää sarvista ja ryhdyimme remontoimaan yhdistystoimintaa uusien jäsenten saamiseksi ja olemassa olevien jäsenten palvelemiseksi. Siirsimme piirin koulutustoiminnan Tukkutorille.
– Tukkutori on ainoa oikea paikka myös valtakunnalliselle liitolle, sillä siellä tapaamme päivittäin jäseniämme, sanoo Jouni ja kertoo neuvottelujen olevan käynnissä Tukkutorilla olevista tiloista.
Qua vadis, SKKL ry?
Suomen Kukkakauppiasliitto on 76-vuotias floristien ja kukkakauppiaiden edunvalvonta- ja koulutusjärjestö. Sen koulutustoiminta hiipui, kun koulumuotoinen floristikoulutus alkoi vuonna 1982. Seppäsen mukaan Suomen Kukkakauppiasliiton jäsenmäärä on EU-jäsenyyden aikana laskenut puoleen.
– Olemme eläneet kukkatarjonnan yltäkylläisyydessä jo 13 vuotta. Olo on kuin tarhaketulla, joka on päästetty vapaaksi häkistään. Se on juossut innoissaan, mutta illan tullen se haluaisi takaisin häkkiinsä, kuvaa Seppänen.
– Kysyn itseltäni ja jäseniltä, ketä olemme ja mihin menemme. On mentävä juuriin, miksi liitto aikoinaan perustettiin ja kenen etua sen nyt tulee ajaa.
Suomessa toimii SKKL:n ohella toinenkin kauppiasyhdistys Interflora-Suomi ry, joka perustettiin vuonna 1927 ja sen ensimmäisenä keulahahmona oli Dan Ward. Silloin järjestö toimi Suomen Kukkainvälitysyhdistyksen nimellä ja se perusti Suomen Kukkakauppiasliiton vuonna 1932.
– 1980-luvun alkuun Kukkakauppiasliitto koulutti ja Interflora markkinoi. Nyt kahden järjestön työ tulee järjestää ajan tasalle, sanoo Jouni Seppänen.
– Kukkakauppiaiden kuuluminen eri välitysketjuihin aiheuttaa vastakkainasettelua; Interfloran lisäksi on Dataflora ja Teleflora. On täysin tyhjänaikaista ja typerää ajattelumallia erotella, mikä kukkakauppa kuluu mihinkin ”floraan”.
– Tähän haluan puuttua ja tehdä selväksi, että kaikki tekevät samanlaista välitystoimintaa, painottaa Jouni Seppänen ja kertoo haluavansa tiivistää Kukkakauppiasliiton yhteistyötä kaikkien välitysketjujen kanssa.
– Nyt on rakentamisen aika. SKKL ry:n tulee löytää uusi merkitys. Ei ole muuta mahdollisuutta.
Markettien kukkamyynti ei esteenä
Jouni Seppänen ei ole harmissaan siitä, että ruokakaupat ovat ryhtyneet myymään kukkia, vaan se oli luonnollinen kehitys EU-jäsenyyden vapautettua tuonnin.
– On hyvä, että kukkia on saatavilla mahdollisimman monesta paikasta. Se on vetoapua kukka-alalle. Kukkakauppiaiden on erikoistuttava ja terästäydyttävä, kun markkinakakku on mennyt uudelleen jakoon.
– Jokainen liikepaikka on erilainen. Tulee tunnistaa oma myyntipaikka ja myyntialue sekä omat vahvuudet. Kukkakauppiasliiton rooli on vahvistaa jäseniä liiketalous- ja markkinointikoulutuksella, sanoo Jouni Seppänen ja toteaa, että ”Laadukas kukkakauppa” –koulutuksessa on jo pureuduttu näihin haasteisiin.
Jouni Seppänen katsoo, että floristin koulutuksessa paneudutaan liikaa muotoiluun ja sommitteluun.
– On vaikea sommitella, jossa kauppa häviää alta pois. Floristin koulutuksessa tulee paneutua enemmän materiaaleihin ja kasvintuntemukseen. Toinen tärkeä ala on talouden hallinta ja markkinointi.
– Näen punaista, kun minua kutsutaan taiteilijaksi. En ole taiteilija, vaan käsityöläinen, jonka täytyy tuntea kasvit ja muuttaa käsityötaito rahaksi.
Kuluttajavalistusta kansan parissa
Jouni Seppänen peräänkuuluttaa kukkakauppiailta itsetuntoa ja itsearvostusta.
– Minäkuva ja identiteetti ovat heikkoja. Ollaan ”vain” kukkakauppiaita.
– Sidontaesitysten aikana kuulee monen sanovan, että eihän meillä tuon hintaista voida myydä. Jos ei itse arvosta työtään, ei sitä tee muutkaan. Kukkakauppiaat itse ovat usein tukkona oman talouden kehittymiselle.
Puheenjohtaja Seppänen hahmottaa, että kukkakauppiasliitolla on iso tehtävä kuluttajavalistuksessa.
– Kukkasidontakilpailujen live-esitykset ovat hyvin suosittuja, mutta kilpailut eivät välttämättä ole paras tapa tehdä hyvää kuluttajavalistustyötä. Kuulin rouvaseurueen sanovan kilpailutyöstä, että mikä ihmeen piisaminpyydys tuo on, nauraa Jouni.
– Kukkasidonta tulee viedä kansan pariin, normaaliin elämään, vaikkapa Kuopion torille kalakukkojen rinnalle, toteaa Jouni Seppänen.
Seppäsellä on vankka kansainvälinen kokemus. Hän kouluttaa erityisen paljon Britanniassa. Hän on saksalaisen Kreativ Mit Blumen ja brittiläisen Fusion Flowers –lehtien avustaja. Hänen kirjojaan Innovations ja Flower Stories on myyty yli 30 maahan.
Jouni Seppänen on kukkakauppiasyrittäjä. Hän omistaa puoliksi Pertti Marjomaan kanssa Runebergin Kukka Dan Wardin, jolla on myymälät Töölössä ja Kämp Galleriassa.