Kaisloissa tuoksuu ja kahisee kesä. Linjakas puikkorivistö elää jatkuvassa liikkeessä ja saa koko kosteikon eloon. Kauneus ei kuitenkaan ole kaislikon ainoa valtti: pehmeä kaisla taipuu helposti koreiksi, hatuiksi tai vaikkapa varpaita lämmittäväksi matoksi.
Oma Pihan uusimmassa numerossa on innostava juttu kaislanpunonnasta. Mukana on myös ohje kelluvan kaislakorin tekoon pihalampeen. Korin keskelle mahtuu purkillinen kesäkukkia, jotka kelluvat ja pyörivät hauskasti lammessa, tuulen suuntaa noudattaen.
Kaislatöissä käytetään kuivattua kaislaa, sillä kuivaus sitkistää kasvin kuidut. Kuivana varret kuitenkin murtuvat herkästi, joten kaislat kastellaan ennen työn aloittamista. Punontamestarit neuvovat kastelemaan kaislat vedellä jo edeltävänä iltana ja käärimään ne yön ajaksi märän froteepyyhkeen sisään, valmistettiin kaisloista sitten mitä tahansa. Sitkeyden säilyttämiseksi on kaisloja syytä kastella vielä punonnan aikanakin.
Kaislaa voi punoa yksin tai yhdessä, opastettuna tai itse oppien. Jos koskaan on kokeillut pajun punontaa, pääsee helposti jyvälle myös kaislan työstämisestä. Kaislatöiden virikkeeksi on viime vuosina julkaistu useampiakin kotimaisia kirjoja. Lisää vinkkejä voi käydä hakemassa vaikkapa tavaratalon sisustusosastolta, josta löytää monenlaisista luonnonmateriaaleista punottuja hyllykoreja, valaisimia, istuinalusia ja koristeita.
Lue lisää Oma Piha –lehdestä… Tilaa Oma Piha –lehti, katso tarjous!