Ensi kevään pihatöitä ehtii vielä helpottaa istuttamalla taimet nyt. Istuttaminen onnistuu aina maan jäätymiseen saakka. Vaikka kasvit ovat nyt lepotilassa – kasvu on loppunut ja lehdet varisevat – nopeuttaa istuttaminen loppusyksyllä niiden kasvuun lähtöä ensi keväänä. Juurtuminen pääsee alkamaan heti maan sulettua.Syysistutus sopii kaikille monivuotisille puille ja pensaille. Vain koivujen ja pajujen istutus kannattaa jättää kevääseen.
Syksy on parasta istutusaikaa niin paljasjuurisille taimille kuin astiataimillekin. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa tänä syksynä, kun sateet ovat kastelleet maan perinpohjaisesti. Maa on valmiiksi niin kosteaa, ettei kastelua juurikaan tarvita. Vain kuivimmissa rinteissä taimet kannattaa varmuuden vuoksi kastella.
Piharakentamisen ammattilaiset hyödyntävät koko sulan maan ajan. He istuttavat taimia varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.
Pensasaidat alulle nyt!
Erityisesti pensasaidat kannattaa laittaa alkuun nyt. Noin 10 kappaleen nipuissa myytävät aitataimet ovat lähes kaikki paljasjuurisia. Paljasjuurisia taimia ei voi astiataimien tapaan istuttaa milloin vaan. Niille ainoa oikea istutusaika on taimien ollessa lepotilassa, eli aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Lepotilaisen taimen tunnistaa siitä, että ruskan värittämät lehdet varisevat maahan.
Vaikka aitataimet istutettaisiinkin syksyllä, ne leikataan vasta keväällä. Versot lyhennetään silloin parinkymmenen sentin korkeudelta, jotta kasvi haaroittuu alhaalta saakka.
Astiataimia sen sijaan ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä edes keväällä, koska taimet ovat jo haaroittuneet.
Virpiangervon aitataimet ovat värittyneet keltaisiksi. Se on merkki ruskasta ja kasvien lepotilasta. Maa tiivistetään taimen tyven ympäriltä polkemalla, jotta juuristo saa kosketuksen multaan. Sopivasti tiivistetty taimi ei irtoa maasta varovasti vetämällä.
Maan pinta tasoitetaan istutuksen jälkeen haravalla, jotta paikalle ei kerry seisovaa vettä. Jäätyvä vesi voi vahingoittaa taimea.