Vaaralliseksi kasvintuhoojaksi luokitellusta koloradonkuoriaisesta on tämän kesän aikana saatu jo neljä havaintoa. Viimeisimmät koloradonkuoriaishavainnot tehtiin viime viikonloppuna Enossa ja Lappeenrannassa.
Osa nyt löydetyistä kuoriaisista on talvehtinut maassa, mikä osoittaa, että Suomeen voi kehittyä pysyvä koloradonkuoriaiskanta. Varsinkin Etelä-Karjalan alueelta kuoriaisia saattaa löytyä lisää. Kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta korostetaan, että nyt on tärkeää tarkkailla perunakasvustoja. Koloradonkuoriaisen löydöstä on viipymättä tehtävä ilmoitus kasvinsuojeluviranomaisille kuoriaisten torjumiseksi ja leviämisen estämiseksi.
Koloradonkuoriaisia on heinäkuun aikana löydetty Ruokolahdelta, Tohmajärveltä, Enosta ja Lappeenrannasta. Jos kuoriaiset pääsevät lisääntymään, voi paikallisesti syntyä vahvakin koloradonkuoriaisesiintymä. Tämän takia kaikkien mahdollisten esiintymien löytäminen heti alkuvaiheessa on ensiarvoisen tärkeää.
Pohjois-Karjalassa sääolosuhteet ovat olleet suotuisat koloradonkuoriaisen kehitykselle.Juhannuksen aikaiset helteet ovat osaltaan jouduttaneet mahdollisesti talvehtineiden kuoriaistenheräämistä talvilevosta. Alueella on myös ollut voimakkaita itä-kaakkoistuulia, joiden mukanakuoriaisia on voinut kulkeutua pitkältäkin idästä. Vaikka Venäjän puoleisilla lähialueilla ei pitäisiolla voimakkaita koloradonkuoriaisen kantoja, voi yksittäisiä kuoriaisia kulkeutua ilmavirtojen tailiikenteen mukana hyvinkin kaukaa. Viime viikkoina on Venäjän puolella on ollut hyvinkinhelteistä ilmaa, mikä voi muuttaa kuoriaistilannetta siellä nopeasti.
Syöntijälki alkaa lehden reunasta
Perunanviljelijöitä ja palstaviljelijöitä kehotetaan kiertämään perunakasvustoissamahdollisten koloradonkuoriaisten löytämiseksi. Valtaosa koloradonkuoriaislöydöistä on tehty viime vuosina havaintoilmoitusten perusteella. TE -keskusten kasvintarkastajat aloittavat koloradonkuoriaistarkastuksia tällä viikolla. Tarkastukset kohdistetaan paikkoihin, joissa on ollut aikaisemmin vuosina 2002 ja 2003 koloradonkuoriaista, jotta löydettäisiin mahdollisesti talvehtimaan kyenneet kuoriaiset.
Yksittäisten kuoriaisten löytäminen on vaikeaa, joten kasvustoja on tutkittava erityisen huolella. Hyvä vinkki voi olla aikuisen koloradonkuoriaisen syöntijälki perunalehdillä, joka on syöty siististi lehden reunasta alkaen. Jos kasvustosta löytyy näin syötyjä perunanlehtiä, paikka kannattaa tutkia tarkkaan. Lehden alapinnalta voi löytyä keltaisia munaryhmiä ja myöhemmin toukkaryhmiä sekä tietysti itse aikuisia koloradonkuoriaisia. Syntyneet toukkaryhmät onkin jo helpompi havaita syötyjen perunanlehtien ja ulostejätösten perusteella.
Kasvuston tarkkailu kannattaa ajoittaa aurinkoisiin hetkiin, koska tällöin aikuiset koloradonkuoriaiset ovat aktiivisia ja liikkuvat perunan ylälehdillä. Sadesäällä kuoriaiset piilottelevat helposti kasvuston seassa ja tällöin näitä on vaikeahavaita.
Koloradonkuoriaisen löydöstä on viipymättä tehtävä ilmoitus kasvinsuojeluviranomaisillekuoriaisten torjumiseksi ja leviämisen estämiseksi. Ilmoituksen voi tehdä alueensa TE-keskuksenmaaseutuosaston kasvintarkastajalle tai KTTK:n kasvintarkastukseen. Ilmoituksen voi tehdä alueensa TE-keskuksenmaaseutuosaston kasvintarkastajalle tai KTTK:n kasvintarkastukseen.
Koloradonkuoriaisen tunnistus
Koloradonkuoriainen esiintyy vain perunalla ja koisokasveilla. Se on yleensä leppäkerttua suurempi. Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Selkä on kirkkaan keltainen ja siinä on 10 mustaa pitkittäisjuovaa. Pääpuoli on mustapilkkuinen.
Koloradonkuoriaisen munat ovat mannaryynin kokoisia ja oranssinkeltaisia. Kuoriainen munii ne tiiviiksi ryhmäksi perunan lehden alapinnalle. Myös leppäkerttu saattaa munia perunan lehdelle. Leppäkertun munat ovat hieman pienempiä ja vaalean keltaisia. Perunan lehdellä leppäkertun munat sijaitsevat usein lehden yläpinnalla ja vähemmän tiiviissä ryhmässä.