Toukokuun nimikkokasveiksi on valittu heti alkukeväästä kukkivat, raikkaan valkokukkaiset virpiangervot ja vuokot. Molemmat ovat erittäin talvenkestäviä ja helppohoitoisia puutarhakasveja. Nopeakasvuiset ja runsaasti versovat virpiangervot soveltuvat kukkiviksi aidanteiksi ja suojapensaiksi aurinkoisille tai puolivarjoisille pihoille. Monivuotiset vuokot istutetaan mieluiten puolivarjoon paksuun multakerrokseen.
Virpiangervo vanhimpia koristepensaitamme
Virpiangervo on yksi vanhimpia koristepensaitamme. Idänvirpiangervoa (Spiraea chamaedryfolia) kasvatettiin Suomessa jo 1800-luvulla. Virpiangervo leviää nopeasti ja tehokkaasti juurivesoillaan. Jos pensaan leikkaa alas, uusia versoja nousee maasta kymmenittäin. Pensas kasvaa noin 150 senttiä korkeaksi. Pari kolme viikkoa kestävä kukinta alkaa Etelä-Suomessa yleensä toukokuun puolivälissä tai loppupuolella. Aidanne- ja suojapensaaksi sopivat virpiangervot kukkivat runsaasti sekä auringossa että osittain varjoisassa paikassa. Maa voi olla kuiva tai kosteahko, eikä kasvi kaipaa voimakasta lannoitusta.
Kestävimmät virpiangervot menestyvät kaikkialla Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Yksi kokeissa parhaimmaksi todetuista lajikkeista valittiin syksyllä 2002 FinE-kasvien joukkoon. Tämä virpiangervojen ryhmään kuuluva pensas nimettiin kiiminginangervoksi (Spiraea ’Martti’). FinE-tavaramerkin myöntää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus.
Vuokot viihtyvät lehdoissa
Vuokot (Anemone spp.) viihtyvät parhaiten lehtipuiden ja pensaiden alustoilla, jossa lehvästö suojaa vuokkoja auringon paahteelta. Myös aurinkoinen kasvupaikka käy vuokoille, jos multaa on riittävästi, 20–40 senttiä, jolloin kasvit eivät kärsi kuivuudesta. Kun kasvupaikka on valittu oikein, vuokot eivät kaipaa hoitoa. Vain mahdolliset rikkakasvit poistetaan.
Luonnonvaraiset valko- ja sinivuokko viihtyvät pihassa harvoin leikattavalla nurmikolla ja puuvartisten kasvien alustoilla. Niiden lehdistö kuihtuu kesäksi. Sen sijaan aro- ja kanadanvuokon lehdistö pysyy vihreänä koko kesän.
Arovuokko (Anemone sylvestris) ja kanadanvuokko (Anemone canadensis) kukkivat myöhemmin kuin luonnonvaraiset vuokkomme. Arovuokko alkaa kukkia toukokuun lopulla, kanadanvuokko kesäkuussa. Molemmat ovat korkeampia ja suurikukkaisempia kuin valkovuokko. Etenkin kanadanvuokko leviää voimakkaasti, minkä vuoksi se pärjää hyvin kilpailussa rikkakasvien kanssa.
Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartinen kasvi ja perennalaji tai -suku. Valinnalla halutaan nostaa esiin kestäviä ja ajankohtaisia kasveja sekä muistuttaa, että puita, pensaita ja perennoja voi istuttaa koko kasvukauden ajan