Viljellyt sienet maistuvat välimerellisinä pikkupurtavina, antipastina ja tapaksina. Sienimakuja ei tarvitse etsiä purkista, sillä tuoreita sieniä on saatavilla ympäri vuoden. Toistaiseksi suomalaiset syövät viljeltyjä sieniä vuodessa vain parin rasiallisen verran, noin 350 grammaa henkeä kohti. Kotimaisten sienten osuus tästä on yli 90 %. Tutun vaalean herkkusienen lisäksi Suomessa viljellään ruskeaa herkkusientä, osterivinokasta, portobelloa ja siitaketta. Maanantaina 1. päivänä maaliskuuta alkaa hankien keskellä sieniviikko.
Herkullinen tapas syntyy tuoreista kasviksista, sienistä, yrteistä ja valkosipulista. Eri makuja saa vaihtelemalla sieniä, juustoja ja mausteita. Myös marinoidut sienet kuuluvat perinteiseen tapasvalikoimaan. Osterivinokkaiden marinadi pyöristyy hunajalla ja rouhimalla päälle mustaa pippuria. Bruschettaleivän tomaattipäällyksen voi täydentää sienillä. Täytetyt herkkusienet ovat hivenen työläämpiä mutta vaivan arvoisia.
Sienistä keveitä herkkuja
Viljellyt sienet ovat kevyttä ja monipuolista ravintoa. Ne sisältävät vain niukasti energiaa ja rasvaa, mutta mukavasti kuituja ja suojaravintoaineita kuten B-vitamiineja ja seleeniä sekä kaliumia.
Vaaleat ja ruskeat herkkusienet sekä siitakkeet sopivat kiireiselle kokille, sillä niitä kelpaa popsia vaikka raakana. Tavallisen herkkusienen isoveli, suurilakkinen portobello, maistuu kypsänä, vaikkapa täytettynä tai gratinoituna. Parhaimmillaan kypsennettynä on myös simpukkamainen osterivinokas.
Sienet tulee säilyttää kylmässä +2 – +5 asteessa mielellään myyntipakkauksessaan haihtumisen ehkäisemiseksi. Parhaimmillaan viljellyt sienet ovat tuoreina, ne on käytettävä mutta viimeistään viikon sisällä poiminnasta. Poikkeuksena on siitake, joka säilyy jopa 2-3 viikkoa syöntikelpoisena kylmässä.