Sipulit ovat sydäntalven herkkuja, joiden avulla ruokiin saadaan lisämakua. Sipulin makuvaikuttaja, umami, korostaa muidenruoka-aineiden makuja. Useimmat keitot, piiraat ja jauheliharuoat saavatsopivaa lisämakua sipulista. Raakana kirpeähköt sipulit puolestaanmaustavat salaatteja, hernekeittoa tai vaikkapa mätejä ja blinejä. Hitaastihaudutettuina sipulit makeuttavat parhaimmat pataruoat. Alkavalla viikolla (19.1.-25.1.) vietetään Sipuliviikkoa.
Sipulit ovat varsin värikäs ja monimuotoinen perhe. Suomalaiset syövätedelleen valtaosan sipuleistaan perinteisinä kepasipuleina. Keltasipuli onperussipuli, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon ja on myös edullista jaterveellistä syötävää.
Punasipuli kuuluu myös kepasipuleihin ja on lyhyessäajassa tullut suosituksi ruoan raaka-aineeksi. Punasipuli on monen mielestähiukan miedompi kuin keltasipuli. Pääasiallinen syy käyttää punasipuliaruoanlaitossa on kuitenkin tämän kasviksen värikkyys. Punainen väri on ilosilmälle, mutta kertoo myös sen, että tämä kasvis sisältää paljon terveyttäedistäviä antioksidantteja. Pitkään haudutettavissa ruoissa väri haalistuu,mutta vaikutukset säilyvät hyvinä.
Vihreitä sipuleita ovat purjo, ruohosipuli ja niin sanottu kevätsipuli,joita kaikkia saa nykyisin lähes ympäri vuoden. Purjosipulin maku paraneekypsennettäessä ja se sopii mietona sipulina erittäin hyvin kala- jaäyriäisruokiin, keittoihin ja piiraiden täytteeksi. Ruohosipuli jakevätsipuli raikastavat sellaisenaan salaatteja, mutta sopivat myöskevyesti kypsennettyinä esimerkiksi itämaisiin wokkiruokiin tai keittojenmausteiksi.
Lähes valkoisia sipuleita ovat hopeasipuli, valkosipuli ja jättisipuli.Näistä jättisipulin tarjonta on talvella vähäistä. Hopeasipulia käytetäänkuten tavallista keltasipulia. Sitä suositaan muun muassasäilyketeollisuudessa. Jättisipuli on parhaimmillaan raakana niin sanottunasalaattisipulina.
Ryvässipuli ja salottisipuli ovat jakautuvia, kynnellisiä sipuleita.Voimakasaromisen ryvässipulin tarjonta on valitettavan vähäistä.Salottisipuli on maultaan miedompi ja kypsyy nopeasti, mistä syystä sitäsuositaan kastikkeissa.
Yli viisi kiloa sipulia vuodessa
Suomalaiset syövät keskimäärin 5,6 kiloa sipuleita henkeä kohti vuodessa.Valkosipulia syödään vajaa 0,3 kiloa henkeä kohti vuodessa. Sipulin suosioon kasvanut moniin muihin kasviksiin verrattuna selvästi nopeimmin. Enitenon lisääntynyt punasipulin kulutus.
Kotimaista kelta- ja punasipulia saadaan ympäri vuoden, sillä sipulienvarastointi onnistuu nykyisin hyvin. Sen sijaan purjosipulit ja monet muuterikoissipulit ovat kevättalvisin pääosin tuontituotteita. Kevätsipuleitaja ruukussa kasvatettuja ruohosipuleita saadaan myös kotimaisina ympärivuoden.
Kotioloissa kelta- ja punasipuleita kannattaa säilyttää keittiön pöydälläastiassa käyttövalmiina pieniä määriä. Isompien määrien säilyttämiseenotollisin paikka on kuiva ja viileä noin 10 asteen huonetila. Jääkaapissa,kosteassa ja muovipussissa säilytettäessä sipulit lähtevät helpostiitämään.
Sipulit ovat hyvää ja terveellistä syötävää. Sipulin sulfidipitoiset öljytavaavat tukkoisia hengitysteitä ja helpottavat flunssaista oloa. Sipulintehokkain antioksidantti, kversetiini, puolestaan ehkäisee virusten jabakteerien hyökkäyksiltä. Lisäksi sipulin suojaravintoaineiden epäillääntutkimustiedon pohjalta ehkäisevän sydän- ja verisuonitautien syntymistä jasyöpäsairauksia.