Kotimaisen sokerimaissin satoa kerätään parasta aikaa. Satokausi alkaaelokuussa ja päättyy lokakuussa. Maissi on vaatelias lämmön suhteen, jotenpitkä, lämmin ja aurinkoinen kasvukausi kypsyttää keltaiset siemenetajoissa. Meillä maissi menestyykin lähinnä lounaisessa osassa maata,sokerimaissin kokonaisviljelyala on yhteensä noin 30 hehtaaria.
Kymmenisen vuotta Salossa maissia viljellyt MIKA AHLQVIST kertoo, että tänävuonna sadonkorjuuseen on päästy noin viikkoa tavallista myöhemmin. Työtpellolla aloitettiin viikon 34 lopulla. Tänä vuonna alkukesän kylmyys sekälähes koko kasvukautta vaivannut kuivuus verottavat satoa. – Vielä onarvoitus, mitä hehtaarilta saadaan, tuottaja toteaa. Haarukka voi olla 1000 kilosta aina 10 000 kiloon hehtaarilta. Yksi tähkä painaa 250 – 300grammaa, jyviä siinä on noin puolentoista desilitran verran.
Yhteensä tilalla kasvaa maissia viidellä hehtaarilla, korjuu tehdäänkäsin. Maissi kylvetään toukokuussa, kun maa on tarpeeksi lämmennyt.Pääasiassa Ahlqvist viljelee supermakeita lajikkeita. Perusteena on hyvämaku, vaikka lajikkeet ovat muita myöhäisempiä. Ahlqvist kuvaa maissiahaasteelliseksi kasviksi. Kipinän sen tuottamiseen on tuliainen Ruotsissa,missä hän aikoinaan oli tekemässä maatalousharjoittelua.
Ahlqvistin tilalla sadosta noin 90 prosenttia kauppakunnostetaan itse, elipuhdistetaan ja pakataan kahden maissin pakkauksiin. Salolaiset maissitmarkkinoidaan kuluttajille keskusliikkeiden kautta. Tällä hetkelläkotimaisen maissin kysyntä ja tarjonta ovat Ahlqvistin mukaan tasapainossa.Markkinoilla on tilaa lähinnä sellaisille tuottajille, jotka myyvätmaissinsa tienvarsilla tai paikallisesti esimerkiksi torilla.
Maailmalle tärkeä viljelykasvi
Maissi on Meksikosta kotoisin oleva, yksi maailman tärkeimmistä,viljakasveista. Sitä viljellään sekä ihmisten ravinnoksi että eläintenrehuksi. Maissista valmistetaan muun muassa öljyä, tärkkelystä ja jauhoja.
Parhaimmillaan maissi on tuoreena, sillä sen tärkkelys muuttuuvarastoitaessa tärkkelykseksi ja makeus vähenee. Maissintähkä on parastasäilyttää jääkaapissa 2 – 5 -asteen lämmössä suojuslehtineen.