Ruotsissa väläytellään jälleen rikkakasvien torjunnassa käytettävienRoundupin ja Rambon kieltämistä kotipuutarhoissa. Kemikaalientarkastuksesta vastaavat viranomaiset peräävät kieltoa sen takia, ettärikkakasvien torjunta-aineiden sisältämä glyfosaatti joutuu pinta- japohjavesiin.
1980-luvun lopulta glyfosaattien käyttö kotitalouksissa on kasvanutmuutamasta sadasta kilosta yli 10 tonniin vuodessa, kirjoittaa VärmlandsFolkblad. Kotitalouksissa käytettävien tehoaineiden määrä kuulostaa isolta,sillä Roundupin valmistajayhtiön, ylikansallisen Monsanton mukaan maatalouskäyttää 98 prosenttia kaikesta glyfosaatista. Maataloudessa Roundupiakäytetään lähinnä juolavehnän hävittämiseen pelloilta.
Suomessa kieltoa ei esitetty
Roundupia maahantuovasta Transmeri Oy:stä kerrotaan, että siellä seurataanruotsalaisviranomaisten kannanottoja mielenkiinnolla. Suomessakäyttökieltoa kotipuutarhoihin ei kuitenkaan ole valmisteilla.
Puutarhoissa Roundupia käytetään pihalaatoitusten, käytävien jakivijalkojen reunojen sekä koriste- ja marjapensaiden alustojenpuhdistamiseen rikkakasveista sadonkorjuun jälkeen. Sillä voidaan hävittäärikat maasta ennen kasvimaan tai kukkapenkin perustamista.
Roundup hajoaa luonnossa
Oikein käytettynä Roundup ei ole myrkyllistä ihmisille eikä kotieläimille.Lapsia ja kotieläimiä ei tarvitse poistaa käsittelyn ajaksi, muttatallustelu vastakäsitellyllä nurmella voi tartuttaa tehoainetta jalkoihinja hyötykasveihin.
Roundup vaikuttaa kasvin lehtivihreän kautta. Normaalisti riittää, kunpienikin osa kasvista joutuu kosketuksiin Roundupin kanssa. Aine leviääkasvissa myös juureen ja kuivattaa koko kasvin pois.
Roundup ei jätä mitään jäämiä maaperään. Se hajoaa muutamassa viikossavedyksi, hiileksi, hapeksi, fosforiksi ja typeksi.