Viikin Gardeniassa istutettiin puutarhapäivien aattona laaja ruusumaa. Jaloruusulajikkeita oli 27 erilaista ja lisäksi Gardeniaan tulee vielä köynnösruusuja ja puistoruusuja. Vastaava puutarhuri KATJA USKI antaa ruusun istutusohjeeksi, että maan tulee olla niin syvämultainen, että jalonnuskohta saadaan 10-15 senttiä maan pinnan alapuolelle.
Katja Uski kehottaa kastelemaan ruusun astiataimet hyvin jo ennen istutusta. – Ne voidaan upottaa hetkeksi vaikkapa veteen astioineen päivineen, jotta juuret kastuvat. Myös istutuksen jälkeen pitää kastella maa hyvin.
– Kuoppa tulee olla niin syvä, että jaloruusussa oleva jalonnuskohta saadaan 10-15 senttimetriä maanpinnan alapuolelle. Kuopan pohjalle laitetaan noin desilitra kananpaskaa. Sen päälle 5-10 senttiä multaa, jotta juuret eivät joudu suoraan kosketukseen lannoitteen kanssa, opastaa Uski.
– Gardenian ruusutarhaan tulee sekä uusia että vanhoja ruusulajikkeita. Jaloruusuja on kaikkiaan 27 lajiketta. Päälle tulevat vielä köynnösruusut ja puistoruusut.
– Istutusvälinä on lajikkeesta riippuen 20 – 50 senttiä. Osa jaloruusuista on maata peittävää tyyppiä eli niin sanottua peittoruusua. Ryhmän keskellä tulee korkeampia lajikkeita ja reunoilla matalampia.
– Astiataimia voidaan istuttaa pitkin kesää, vaikkakin kevät on paras aika niillekin. Paljasjuuriset taimet tulee istuttaa varhain keväällä, kun silmut eivät ole auenneet. Niitä on myös kasteltava hyvin.
Gardenian ruusuntaimet on hankittu Marian Kukkatarhasta Vantaalta. Katja Uski odottaa, että nyt istutetut ruusut alkava kukkia jo kesäkuussa. – Ruusutarha on näyttävimmillään ensi kesänä, lupaa Uski.
Vuosi 2002 on kansainvälinen ruusunvuosi. Suomessa sitä vietetään Suomen Ruususeuran aloitteesta. Tasavallan Presidentti Tarja Halonen on Ruusun Vuosi 2002:n suojelija. Hänen mukaansa kastetaan yksi ruusulajike Viherympäristö-näyttelyssä 24.-25.5. Espoossa.