Tetenarsissi ja helmililja ovat urhea parivaljakko, jotka eivät kevättalven pikkupakkasia kavahda. Nämä pirteät kaunokaiset värittävät upeasti keväistä pihaa tai parveketta.

Terhakan tetenarsissin pakkasenkestävyys jo tiedetään, mutta myös upean syvänsininen helmililja kuuluu niihin harvinaisiin kevätkasveihin, jotka eivät lannistu yöpakkasista.

Helmililja ja narsissi sopivat väriensäkin puolesta yhteen.

Helmililja ja narsissi sopivat väriensäkin puolesta yhteen.

Tetenarsissin tavoin myös helmililja on tavattoman huoleton kukka. Hoidokseen se kaipaa vain vettä. Kasvin yleisin väri on sininen, mutta valkoisiakin on. Kukissa on miellyttävä tuoksu, joka vielä voimistuu lämpimässä.

Kokeilepa helmililjaa jo tänä keväänä! Kaupassa kannattaa valita melko nupullisia kasveja, sillä ne kestävät pidempään. Siirrä kasvit kookkaampaan astiaan tai ruukkuun. Käytä aivan tavallista kukkamultaa.

Lannoitusta ei tarvita, mutta mullan on syytä olla hyvin kosteaa – aivan kuten tetenarsisseillakin. Kosteus on tärkeää etenkin pakkasöiden jälkeen, sillä kasvin lämmetessä se tarvitsee välittömästi vettä.

Anna kasvien tottua kylmään

Ihanteellista olisi, jos helmililjat voisivat olla joitakin päiviä muutamassa lämpöasteessa. Sen jälkeen ne ovat valmiimpia kohtaamaan jopa useiden asteiden yöpakkaset.

Lasitettu parveke on ihanteellinen paikka niin helmililjoille kuin tetenarsisseille. Lasitus suojaa yön kylmimmiltä hetkiltä, ja päivisin kasvit hyötyvät runsaasta valosta.

Helmililjan kukinta kestää viikosta pariin lämpötilasta riippuen. Kukinnan jälkeen niitä ei kannata kompostoida, vaan istuttaa sipulit maan sulaessa ulos. Näin niistä voi saada hyvinkin pysyvän seuralaisen pihaan tai puutarhaan. Menestyessään helmililja lisääntyy vauhdilla omista sipuleistaan. Lehdet saattavat pysyä vehreän vihreinä pitkälle kesään.

Jaa artikkeli